Malmászat

Az üzem indulása óta kiváló minőségű liszt előállítása a célunk,
s az eltelt időszak következetes munkája meghozta gyümölcsét: kifogástalan minőségű liszttel szolgáljuk ki a tésztagyárat és a sütőipari partnereinket.

 

A tésztagyártás két legfontosabb alapanyaga a tésztaliszt és a tojás. Mindkettő döntően befolyásolja a termék minőségét.
A friss tojást már a kezdetektől Gyermelyen termeltük, de malmászattal csak 1989-től foglalkozunk. A hajdani, napi 120 tonna kapacitású malom magyar gépekkel őrölte a búzát. A Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete és a Gyermelyi Vállalatcsoport kapcsolata nagyon fontos a malom alapanyag ellátását illetően, ugyanis a liszt minősége elsősorban a búzától függ. Csak egészséges, tiszta, megfelelően tárolt, jó sütőipari tulajdonságokkal rendelkező búzából lehet kiváló, egyenletes minőségű lisztet előállítani. Ez nem is olyan egyszerű. A martonvásári intézet ajánl a választékából számunkra megfelelő, magas sikértartalmú fajtákat, és biztosítja az elit fokozatú vetőmagot. A vállalatcsoport növénytermesztése ezt szaporítja, és a vetőmagüzemében feldolgozza.

malom 1malom 2

A fémzárolt vetőmagot a malom adja a 250 termelőt foglalkoztató termeltetési rendszer tagjainak. A gazdák tehát az ellenőrzött vetőmagból termesztik - az általunk ajánlott technológia szerint - a búzát, amit betakarításkor minősítünk, és minőségi osztályok szerint külön tárolunk. A központi telephelyen 100 000 tonna búza befogadására alkalmas korszerű tárolótér épült. Minden búzatároló rendelkezik tisztítóvonallal, mely a jó minőség megőrzésének feltétele. A malom igyekszik a teljes évi búzaszükségletét megtermeltetni. Betakarítást követően elkészül a búzatérkép, mely tartalmazza a saját tárolókban és a termelőknél tárolt búzák legfontosabb paramétereit. Ezek ismeretében lehet a különböző tételeket tervszerűen úgy összekeverni, hogy a liszt minősége az év folyamán állandó legyen.

malom 3malom 4

2023-tól immár három malomban őrlünk a gyermelyi telephelyen. A Malom I. kapacitása - amit a 2001. évi újjáépítést követően ért el - napi 300 tonna lágybúza. A 2013-ban átadott Malom II. pedig napi 200 tonna lágybúza, illetve napi 150 tonna durumbúza őrlésére képes. A 2023-ban beőrölt malom III. 300 tonna lágybúza őrlésére alkalmas. A harmadik malom átadásával  napi 800 tonnára emelkedett az összes őrlési kapacitás, mely egy telephelyen belül a legnagyobbnak számít Magyarországon. Jelenleg évente 150 000 tonna búzát őröl meg a három üzem, amely a speciális technológiának köszönhetően, a lágybúza minőségétől függően, 30-32% tésztaipari liszt előállítására alkalmas. A durumbúzát a lágybúzához hasonlóan szintén a vetőmagtól kezdve felügyeli a vállalat. A Malom II. jó kihozatallal, kiváló minőségű durumdarát biztosít a saját előállítású Vita Pasta durumtésztáinkhoz. Számítógép felügyeli az őrlést, így minimális az üzemek munkaerő igénye. A hatékony légtisztító berendezéseknek köszönhetően a Gyermelyi malmok környezetterhelése is minimális. Az alkalmazott svájci Bühler technológia higiénikus, üzembiztos és gazdaságos.

A malom ISO 9001, IFS minőségirányítási és HACCP élelmiszerbiztonsági rendszerrel rendelkezik. A Gyermelyi Zrt. tésztaipari lisztet, finomlisztet, kenyérlisztet, félfehér kenyérlisztet, réteslisztet, étkezési búzadarát, búzacsírát és durumdarát állít elő az ipari felhasználó és a fogyasztók számára. A termékeket ömlesztve, zsákosan és fogyasztói csomagolásban is forgalomba hozzuk. Az őrlés során képződött korpát ömlesztve, de zsákosan is szállítjuk a takarmánygyártóknak, ám a korpafélék esetében jelentős a belső felhasználás is.

malom 5