Növénytermesztés

A növénytermesztés, mint az élelmiszer lánc első fázisa, fontos szerepet játszik a Gyermelyi Vállalatcsoport tevékenységében.


Az elmúlt ötven év alatt a szerves fejlődés és a tudatos fejlesztés eredményeként alakult ki egy 9000 hektáros szántóföldi növénytermesztő egység, alapvetően az állattenyésztés és élelmiszer termelés igényeinek kielégítésére. A növénytermesztés a Gerecse és Budai hegyek között elterülő lankákon és dombokon gazdálkodik, bérelt szántó területeken. Vetésszerkezetét a már említett belső felhasználási igények alakították és alakítják folyamatosan. A Gyermelyi tészta minőségét az alapanyag termelés alapozza meg.

A növénytermesztés ehhez két területen járul hozzá jelentősen. Egyrészt a Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Kutató Intézetével több évre visszanyúló kitűnő munkakapcsolat keretében a legjobb magyar nemesítésű - magas termőképességű, javító minőségű - őszi búzafajták kerülnek itt üzemi körülmények között kipróbálásra. Másrészt az integráció minőségi igényének megfelelő fajták szaporításával biztosítjuk saját célra, és a malomba gabonát beszállító partnereinknek a minőségi elvárásoknak megfelelő vetőmagot. Ehhez rendelkezésre áll egy 10 tonna/óra teljesítményű korszerű vetőmagüzem, a vetőmag feldolgozáshoz szükséges teljes infrastruktúrával, előtisztító, szárító, tárolókapacitással. A terület nagyságból eredően a vetőmagtermesztésen felül a növénytermesztés biztosítja a malom búzaszükségletének 12-15%-át.

noveny 1noveny 2

A közel 4000 hektáros őszi búza vetésterület, de főleg a vetőmagtermesztés elővetemény igénye határozza meg a vetésszerkezet további alakulását. Ezért előnyben kell részesítenünk a jó őszi búza elővetemények: a borsó, repce, napraforgó termesztését. A baromfitartás jelentős mennyiségű keményabrakot, kukoricát, búzát igényel. A vetésszerkezetbe olyan mennyiségű kukorica területet illesztünk, mely biztosítja az állattartás tengeri igényét. A kíméletes, energiatakarékos, por és zajmentes szárításról három üzem gondoskodik, egy Tökön, egy Gyermelyen és egy Somodoron, melyek kapacitása 25-25 tonna óránként. A növénytermesztés eredményessége számos tényezőtől függ, ám ezek között is meghatározó a talajművelési, tápanyag visszapótlási, ápolási és betakarítási munkák kellő időben és kifogástalan minőségben való elvégzése. Ennek feltétele a korszerű, hatékony erő-, munkagép- és kombájnpark. Ezért a vállalatcsoport növénytermesztése elindított egy nagyléptékű műszaki fejlesztési programot, melynek keretében egységes megjelenésű, a legmodernebb technológiát alkalmazó géprendszerrel kívánja a termelés hatékonyságát fokozni. 2013-ra a betakarító eszközpark cseréjével ez a program lezárult, lehetővé téve a XXI. század vívmányainak megfelelő precíziós és környezettudatos gazdálkodást. A közelmúltban a növénytermesztés egy minden igényt kielégítő mezőgazdasági központtal bővült. A 7,2 hektár területű somodorpusztai központ tartalmaz minden olyan létesítményt, mely a mai kor elvárásait teljesíti. Ilyen a fedett gépszín, a 4 állásos gépműhely és a meleg vizes, zárt mosó.

noveny 3