Hírek, újdonságok

7,1 milliárdból új tésztagyárat és raktárat épít a cég
Az ország teljes fogyasztásánál is nagyobb kapacitású tésztagyárat épít a Gyermelyi Zrt., amelyhez egy csaknem 12 ezer raklap befogadására alkalmas raktár is társul majd.

A 7,1 milliárd forintból megvalósuló beruházáshoz 2,4 milliárdnyi állami támogatást kapott a ma is magyar tulajdonban lévő, nagymúltú cég.
„Ilyennek kell lennie egy magyar vállalatnak, amely az utolsó szögig a minőségre törekszik” – jelentette ki a Gyermelyi Zrt. eredményeit méltatva Varga Mihály pénteken. A nemzetgazdasági miniszter a magyar tulajdonban lévő vállalat új tésztagyárának és magasraktárának alapkőletételén beszélt erről. A Gyermelyi Zrt. a teljes hazai tésztafogyasztás mennyiségét meghaladó kapacitású tésztagyárat épít, amellyel együtt a vállalat éves kibocsátása 65-70 ezer tonna nő a késztermékre vetítve. A gyárhoz kapcsolódva egy új, csaknem 12 ezer raklap befogadására alkalmas automata magasraktárat is épít.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a beruházással a cég egy újabb nagy lépést tesz előre. Az ilyen sikeres magyar nagyvállalatok méltóak a támogatásra, ezért a mostani fejlesztést az állam 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással is segíti. A beruházás egyben garantálja, hogy az évtizedek óta sikeresen működő Gyermelyi tovább fejlődhessen – tette hozzá a miniszter.
Varga Mihály az eseményen kifejtette: a Gyermelyihez hasonló méretű vállalatok kiszorulnak az uniós támogatásokból, ugyanakkor fontos, hogy a folyamatos fejlesztésekkel lépést tartsanak a nemzetközi versenyben. Ennek érdekében a kormány egy olyan keretet nyitott meg az ilyen magyar cégeknek, amelyből 2015-ben 14, 2016-ban 35 vállalkozás részesülhetett, és vélhetően ez a szám tovább emelkedik idén. „Mindez azért is fontos, mert hosszútávon nincs esély a versenyben való megmaradásra fejlesztések nélkül” – fogalmazott a miniszter.
A folyamatos fejlesztések szükségességét hangsúlyozta a rendezvényen Tóth Béla is. A Gyermelyi Zrt. igazgatóságának elnöke felidézte: a tésztagyár 1971-es megalakulásakor már az ország legfejlettebb ilyen üzeme volt. Az azóta tartó kapacitásbővítés és fejlesztések biztosították, hogy mára a Gyermelyi a piacvezető tésztagyártó Magyarországon. „Aki nem fejleszt, az lemarad” – jelentette ki az elnök. Hozzátette: ráadásul ma már nem csupán a belső, hanem a nemzetközi piacokon is versenyeznie kell a Gyermelyinek. „A technológiai színvonalat tekintve utolérjük a nemzetközi versenytársakat, sőt, néhol le is körözzük őket. A kapacitást azonban bővítenünk kell.”
A beruházás ezt a célt szolgálja, amelyhez nagyon komoly segítség volt a 2,4 milliárd forintos állami támogatás – tette hozzá Tóth Béla.