Hírek, újdonságok

5,5 milliárd forintot meghaladó beruházással épít új malmot a Gyermelyi Zrt.

A malomiparban is meghatározó vállalkozás leendő üzeme napi 300 tonna lágybúza őrlésére lesz alkalmas. A saját tésztagyár és a magyar partnerek ellátása mellett a külföldi ipari és kereskedelmi vevők kiszolgálása is egyre nagyobb szerepet kap a Gyermelyi lisztek értékesítésében.

    

A Gyermelyi jelenleg két korszerű, jól kihasznált malommal rendelkezik. Az elmúlt évben 155.000 tonna gabonát őröltek az üzemek, azonban ezzel elérték a kapacitásuk határát, ezért is szükséges a további bővítés.

A beruházásnak köszönhetően további évi 90.000 tonnával fog emelkedni a vállalat őrlési kapacitása, mely lehetővé teszi a növekvő kereskedelmi igények biztos kiszolgálását és az expanzió folytatását. A termelés növekedése mellett az üzem helyet ad jövőbeni új technológiák bevezetésének is, ami hosszú távon a kínálat bővülését is támogatja. A beépítésre kerülő legmodernebb technológia üzembiztos, higiénikus, az őrlést számítógépes rendszer felügyeli, és a hatékony légtisztító berendezéseknek köszönhetően a malom környezetterhelése minimálás lesz.

Az 5,5 milliárd Ft összértéket meghaladó beruházáshoz a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében 1,7 milliárd Ft vissza nem térítendő állami forrást kapott a vállalat. A több mint 500 főt foglalkoztató vállalatcsoport a beruházással tovább bővíti dolgozói létszámát is.

Egymásra épülő fejlesztések

A Gyermelyi Zrt. három éve jelentős beruházással megduplázta tésztagyártó és raktározási kapacitását. A gyártás bővítésének szükségszerű folytatása volt a csomagolórendszer tavalyi fejlesztése 1,5 milliárd Ft értékben. Ugyanis a kibocsátás növelése mellett új kereskedelmi igények is megjelentek a visszazárható, blokktasakos tészták formájában, valamint cél volt egy többletkapacitás beépítése is, hogy a lökésszerű kereskedelmi igényekhez rugalmasan tudjon alkalmazkodni a vállalat, ne legyen szűk keresztmetszet a termékpályán. Jól mutatta ennek a stratégiának a létjogosultságát a pandémia időszaka, amikor is erős kilengésekkel, gyorsan kellett növelni a kibocsátást. Ez a biztonsági tartalékkal kiépített tésztagyári és logisztikai rendszerek tekintetében régiósan is jól működött. A liszt termékpálya esetében viszont az extra igénybevétel megmutatta a korábban is magas szinten kihasznált kapacitásból adódó határokat. 

 

A mostani malomberuházással a vállalat a növekvő tésztaértékesítés belső őrlemény igényét, valamint az egyre bővülő hazai és külföldi partnerkör kiszolgálását kívánja megoldani. Ugyanakkor a tavalyi helyzetből kiindulva cél az is, hogy a váratlan eseményekre, a hirtelen megugró kereslet kielégítésére is legyen beépített többletkapacitás, mely a teljes lakosság ellátási biztonságát szolgálja.

 

Magyar termék, termőföldtől az asztalig

Az idén 50 éves Gyermelyi márkáról egyre több embernek jut eszébe a tészta mellett a liszt és a tojás is. Azt azonban kevesen tudják, hogy a vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt vertikális integrációt működtet, mely európai szinten is egyedülálló. Ez jelentős mennyiségi és minőségi biztonságot jelent a Gyermelyi termékek esetében.

A liszt termékpályát megalapozó növénytermesztési ágazat 8 400 hektár földterületen gazdálkodik. A fő növény a búza, azon belül is a búzavetőmag termesztése a legfontosabb. A vállalatcsoport zömében az MTA Martonvásári Kutatóintézete által nemesített magas beltartalmi értékű vetőmagjait szaporítja, amit az aratást követően a saját vetőmagüzemében dolgoz fel. Innen kerül az integrációban lévő magyar gazdákhoz és a vállalatcsoport területeire, amiből kiváló minőségű étkezési búza lesz a Gyermelyi malmok számára. A vetésforgóban megtermelt egyéb termények többségét pedig a saját takarmánygyárukban dolgozzák fel.

Ugyanis a Gyermelyi Vállalatcsoport egyúttal Magyarország egyik legnagyobb tojástermelője is. Az évi 140 millió darab tojást adó ágazat már a napos csibe nevelésétől kontrollálja a folyamatokat. Az állatok takarmány szükségletéről a 2018-ban átadott takarmánygyár gondoskodik, mely kapacitásának kihasználása érdekében jelentős mennyiségű sertés- és baromfitápot szállít külső partnereknek is. A modern tojótelepeken az etetést, itatást, a tojásgyűjtést és a válogatást automata berendezések végzik. A megtermelt tojás zömében a tésztagyárban kerül feldolgozásra, másik része pedig héjas tojásként jut a piacra.

Gyermelyen működik Közép-Európa egyik legnagyobb tésztagyára. A hat gyártósor évente 70 000 tonna száraztészta előállításra alkalmas. Az alapanyagok saját forrásból érkeznek az üzembe, így garantálva a termékek állandó, magas minőségét. A kibocsátás növelése mellett fontos szerepet kapott a termékfejlesztés is. A tavalyi évben új csomagolórendszerek kerültek telepítésre, melyek alkalmasak modern, visszazárható tasakok előállítására is. Ezek a blokktasakos tészták helytakarékosabbak, jobban kihasználható velük a szállítójárművek raktere, fajlagosan kisebb a csomagolóanyag igényük, így alacsonyabb energiafelhasználással jár a forgalmazásuk.

 Az elmúlt években jelentősen növekedett az exportértékesítés is, aminek részaránya mára eléri a tésztaforgalom 35%-át. Magyarországon piacvezető a Gyermelyi, a hazánkban elfogyasztott száraztészta majdnem fele ebből az üzemből kerül ki.

Folyamatos fejlődés

A Gyermelyi Vállalatcsoport sikerének titka, hogy a megtermelt eredmény nagy részét az alkalmazott technológia és minőségirányítási rendszer állandó fejlesztésére fordítja. A cégcsoport az elmúlt öt évben 22 milliárd Ft-ot fordított beruházásokra. Az idei évben megvalósuló beruházás követi az előző években megvalósított takarmánygyári és tésztagyári kapacitásbővítéseket. A fejlesztések révén európai mértékkel is modern és nagy kapacitású termékpályák jönnek létre, melynek köszönhetően a versenyképesség is jelentősen növekszik. A következő években a tojás termékpálya fejlesztése, bővítése a kitűzött cél.

 

A Gyermelyi Vállalatcsoport mind a hazai élelmiszeripari hagyományokat, mind pedig üzleti modelljét tekintve igazi magyar sikertörténet.