Hírek, újdonságok

A Kedvezményezett neve:Gyermelyi Tojás Kft.

A pályázati felhívás neve, kódszáma: VP2-4.1.1.2-16 Baromfitartó telepek korszerűsítése 
A projekt címe: Baromfitartó telep korszerűsítése a Gyermelyi Tojás Kft-nél                                             
A projekt azonosító száma: 3190402333                  
A szerződött támogatás összege: 699 477 161 Ft           
A támogatás mértéke: 50%                               
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.01.14.

 

A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország piacvezető tésztagyártója, legnagyobb tojástermelője és megkerülhetetlen malomipari szereplője. Emellett 8.800 hektár területen folytat mezőgazdasági tevékenységet, egy zárt vertikális integrációt működtet. A Gyermelyi Tojás Kft., a Gyermelyi Vállalatcsoport részeként, étkezési tojást termel és értékesít, amelyhez tojójércéket, tojótyúkokat tart, valamint takarmányt állít elő. Ezen túl szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozik. A cég évente 130 millió db tojást termel - melyből 70 milliót a Gyermelyi Zrt tésztagyára dolgoz fel, a fennmaradó évi 60 millió db tojást a Gyermelyi Zrt. által értékesíti, kereskedelmi láncoknak, nagykereskedéseknek, közvetlenül piaci árusoknak, kisboltoknak. A vállalat tojáscsomagoló üzeméből tálcás, dobozos, valamint fóliás tálcás tojás kerül a vevőkhöz, saját márkás vagy Gyermelyi márkanevek alatt. A vállalatcsoport vertikális integrációja miatt a tojás termékpálya ellenőrzése, a termékek magas fokú, egyenletes minősége a garancia a vevői elégedettségre. A csomagolt étkezési tojás értékesítése a Gyermelyi tésztával és liszttel együtt történik, így a kereskedelmi és marketing költségek alacsonyabbak, és az alacsonyabb költségeknek köszönhetően az áraink is versenyképesek. A külföldi versenytársak okozta veszély, a vevők alkupozíciójának erősödése, és a saját márkás termékek térnyerése mind arra ösztönzik vállalatunkat, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően alacsonyabb költségű, folyamatosan jó minőségű, és a vevők igényeit maximálisan kielégítő termékeket hozzunk létre. A projekt során megépülő, új tojóistállóban, célzott takarmányozással lehetőségünk van a tojások beltartalmi értékének diverzifikálására – pl. szelénnel dúsított, E-vitaminos tojás termelésére, ezzel kielégítve a vevők ez irányú igényeit.
A Gyermelyi Tojás Kft máriahalmi állattartó telepére a fejlesztés keretében a jelenleg meglévő 2 tojó istálló mellé tervezzük felépíteni az új tojóházat nettó 4102,53 m2-en, 3864 m2 tartástérrel, amely 141 120 db tojótyúk befogadására és ellátására alkalmas. Az új tojóistállóhoz szükséges vízvezeték kiváltás, közműcsatorna építés, valamint föld feletti tűzcsap elhelyezése. A telepen jelenleg meglévő szociális épület alaprajzi kialakítása korszerűtlen, az állapota jelentősen leromlott, így szükségessé vált egy új szociális épület építése. Az összesen 186,58 m2-es tervezett épület amely minden higiéniai előírásnak meg fog felelni. A jelenlegi 398,21 m2-es tojásraktár épület 173,56 m2-es bővítése révén 571,77m2-es összterülettel segíti a tojás raktározását. A bővítés során a tojásraktár 102 m2-tel, a csomagolóanyag raktár 71,56 m2-rel lesz nagyobb. A tervezett szociális épület a tojótelepen dolgozók tisztálkodási és higiéniai igényei kielégítése mellett a szigorú állategészségügyi előírásokat is figyelembe véve valósul meg férfi/női fekete-fehér öltözők kialakításával, valamint vendégfertőtlenítő helyiség, mellékhelyiségek, zuhanyzók, étkező konyha, iroda, porta kerül kiépítésre. Az épület energiaigénye közel zéró lesz, az előzetes energetikai tanúsítvány szerint BB besorolású, amely többek között a hőszivattyús fűtési rendszernek köszönhető.

A tojóházba Big Dutchman EV 1500-2 ketreces EU36 Eurovent 6 szintes ketrecrendszer kerül, amely tojásszalagokkal, takarmány- és vízbevezetéssel továbbá fészekbetéttel és alombetéttel van kialakítva. A technológia fontos eleme az energiahatékony 187 lámpatestből álló led világítás és a kombi alagútszellőző rendszer részét képező VC140-es ventillátor, melyeknek köszönhetően a tojóistálló fenntartási költségei is kedvezőbbek lesznek. A tojás sérülésmentes szállítására az elevátorok beépítése, valamint a tojás szállító
pálya tojásmérlegekkel a garancia. Az állatok ellátását a kiépítésre kerülő, 4 napra elegendő takarmány tárolására képes 3 db pneumatikus betöltésű, horganyzott acéllemezes siló és a takarmány behordó csiga rendszer támogatja. A tárgya kihordása szintén automatizált, a kihordó szalagok szállítási kapacitása 96 t/óra. A telep működése automatizált, kiépített szenzorok és riasztók támogatják a Big Farm Net típusú telepirányítási rendszer működését. A tervezett tojóházban a hosszanti tojásszalag előhúzás vezérlésű, melyeken WIN 4 típusú (8 db mérocellás) tojásmérleg kerül beépítésre. A mérleg segítségével már a tojás behúzatásakor tudni fogjuk annak tömegét. A beépítésre kerülő 187 db függesztett FlexLED lámpatestben 4 db 1800 mm hosszú 48 V DC, 5,5 W / db FlexLed van, amelyből 1 db cső 450 lm fényt bocsájt ki. A FlexLed 0- 100 % között fokozatmentesen dimmelhető, amely jelentős innovációs tartalom a már meglévő tojóházainkhoz képest, mivel mindamellett, hogy energiahatékony, a fényerősség is pontosabban szabályozható. A kombi alagútszellőzés két szellőzési rendszer kombinációja egy istállóban, melyeket 34 db BD-VC140 végfali ventilátor fog ellátni. A ventiláció így a korábban kiépítésre került technológiákhoz képest kb 10 %-kal kevesebb watt energiával képes szállítani, és kevesebb ventilátor beépítésére van szükség, mivel azok nagyobb hatékonyságúak.
A Gyermelyi Tojás Kft máriahalmi telephelyére tervezett tojóház az elérhető legkorszerűbb technológia, melynek bevezetésével a fajlagos költségek csökkenthetők. Az új technológiával 7 %-kal javul a takarmány felhasználás, valamint több mint 10 %-kal csökken az energiafogyasztás. A tojóház működését biztosító automata rendszer miatt csak 3 fő munkatársra van szükség, mely jelentősen csökkenti a munkaerő költségeket.
 A vállalat versenypozíciójának javítása folyamatos célkitűzés. A beruházás tárgyát képező kapacitásbővítéssel, az új tojóistállóban megtermelt évi 45 millió db tojással javítjuk versenypozíciónkat európai uniós szinten is. A vevők igényeinek folyamatos felmérésével a piacon keletkező hiányra gyorsabban tudunk reagálni, valamint a Gyermelyi Tészta értékesítési csatornáin keresztül külföldi piacokon is tudunk terjeszkedni, ezzel javítva a belföldi piacon fellépő esetleges túlkínálat okozta árcsökkenést, és biztosítva az árbevétel – növekedést.
Az állatjóléti intézkedések maximális betartása – mint technológiai szükségszerűség - mellett igyekszünk mindent megtenni a tojótyúkok életkörülményeinek javítására. Vállalatunk célkitűzése a maximális állatbiztonság és állatjólét megteremtése, ezért fontos, hogy az új tojóistálló korszerű szellőztetési technológiájának következtében csökken az állatok elhullása. A fejlesztéssel további célunk a környezetterhelés csökkentése. A megvalósítással javul a tojóistálló takarmányfelhasználási hatékonysága a csökkenő kiszóródással.

Kedvezményezett neve és elérhetőségei:
Gyermelyi Tojás Kft.
Cím:  2821 Gyermely, Bajnai út 1.
Tel.: +36 34 570 500
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.