Hírek, újdonságok

1,7 Mrd Ft-os beruházással egy új takarmánygyárat épített a Gyermelyi Tojás Kft.

A legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő korszerű takarmányüzem évi 60.000 tonna keveréktakarmány gyártására alkalmas. A számítógép-vezérelt, automatizált üzemben 9 fő dolgozik.

A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A fő termékei: a tészta, a liszt és a tojás, széles körben ismertek és kedveltek. A cégcsoport egy teljesen zárt vertikumot működtet, termékeit Európában is egyedülálló módon az alapanyag-termeléstől kezdve kontrollálja.

A Gyermelyi tészta fontos alapanyaga a saját termelésű, friss tojás. A Gyermelyi Tojás Kft. Magyarország legnagyobb tojástermelő vállalkozása. Két nevelőtelepen neveli a jércét, három tojásfarmján pedig összesen 540.000 tojótyúkot tart, ahol évi 140 millió db tojást termel.

Jércenevelés és tojástermelés legfontosabb alappillére a jó minőségű takarmány. A most átadott, 10 t/óra kapacitású üzemben, a legmodernebb technológia alkalmazásával, kiváló minőségű takarmánnyal támogatja a magas szintű tojástermelést.  A takarmány alapanyagok nagy részét a vállalatcsoport növénytermesztése biztosítja. A saját állatállomány ellátásához évi 23.000 tonna takarmányt szállít az üzem a vállalat farmjaira. A tápok magas beltartalmi minőségének köszönhetően kifogástalan minőségű tojás kerül a Gyermelyi Tésztagyárba és a vevőkhöz. A másfél év alatt megvalósult beruházást követően jelentősen megnövekedett a kapacitás, ez a korábbiaktól eltérően immár külső partnerek kiszolgálására is lehetőséget teremt, mely egyben cél is az ágazat számára.

A takarmánygyár alkalmas dercés és granulált takarmány előállítására, valamint a késztakarmány folyékony alapanyaggal (enzimmel, vitaminnal), illetve olajjal való bevonására is. A korszerű berendezések lehetővé teszik a mikro- és nyomelemek pontos adagolását, mely az alkalmazott technológiának köszönhetően hatékonyabban hasznosul, és épül be az állatok szervezetébe. A takarmánygyár vezérlése, mérlegrendszere teljesen automatizált, és a vállalat igényeihez szabott.  Az üzem alapanyag-beszerzési, tárolási, technológiai, minőségbiztosítási rendszere a garanciája annak, hogy az előállított tápok maximálisan kielégítsék az állatok igényét.

A takarmánygyár tervezését egy hazai gépgyártó és mérnökiroda végezte, akik alaposan körbejárták a vállalat igényeit és egy modern, logikus felépítésű, nemzetközi szinten is kimagasló technológiájú gyárat terveztek. Az acélszerkezetű torony 9 emeletes és magában foglalja az alapanyag tárolásra alkalmas tartályok egy részét és a tehergépkocsi töltőfelületet is. A szerkezet 360 m2 alapterületű és 37 méter magasságú, szendvicspanel borítással. A kor igényeinek megfelelően, az alapanyagok fentről lefele áramolva, emeletenként mérési vagy feldolgozási folyamaton mennek keresztül. Az gyártás végén elkészülő dercés vagy granulált ömlesztett takarmányt speciális tartályautók szállítják a saját telepekre és a partnerekhez.

A Gyermelyi Tojás Kft. tojástermelési tevékenységének tervezett bővítéséhez is egy biztos ellátási bázist nyújt az új üzem. A hamarosan befejeződő tésztagyári fejlesztést követően ugyanis a tésztagyár tojásigénye is emelkedni fog, illetve a héjas tojás értékesítését is növelni kívánja a cégcsoport.