Malmászat

A tésztagyártás két legfontosabb alapanyaga a tésztaliszt és a tojás. Mindkettő döntően befolyásolja a termék minőségét.

malmaszat1A friss tojást már a kezdetektől Gyermelyen termeltük, de malmászattal csak 1989-től foglalkozunk. A hajdani, napi 120 tonna kapacitású malom magyar gépekkel őrölte a búzát. Az üzem indulása óta kiváló minőségű liszt előállítása a célunk, s az eltelt időszak következetes munkája meghozta gyümölcsét: kifogástalan minőségű liszttel szolgáljuk ki a tésztagyárat és a sütőipari partnereinket. A Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete és a Gyermelyi Vállalatcsoport kapcsolata nagyon fontos a malom alapanyag ellátását illetően, ugyanis a liszt minősége elsősorban a búzától függ. Csak egészséges, tiszta, megfelelően tárolt, jó sütőipari tulajdonságokkal rendelkező búzából lehet kiváló, egyenletes minőségű lisztet előállítani. Ez nem is olyan egyszerű. A martonvásári intézet ajánl a választékából számunkra megfelelő, magas sikértartalmú fajtákat, és biztosítja az elit fokozatú vetőmagot. A vállalatcsoport növénytermesztése ezt szaporítja, és a vetőmagüzemében feldolgozza. A fémzárolt vetőmagot a malom adja a 250 termelőt foglalkoztató termeltetési rendszer tagjainak. A gazdák tehát az ellenőrzött vetőmagból termesztik - az általunk ajánlott technológia szerint - a búzát, amit betakarításkor minősítünk, és minőségi osztályok szerint külön tárolunk. A központi telephelyen 100 000 tonna búza befogadására alkalmas korszerű tárolótér épült. Minden búzatároló rendelkezik tisztítóvonallal, mely a jó minőség megőrzésének feltétele. A malom igyekszik a teljes évi búzaszükségletét megtermeltetni. Betakarítást követően elkészül a búzatérkép, mely tartalmazza a saját tárolókban és a termelőknél tárolt búzák legfontosabb paramétereit. Ezek ismeretében lehet a különböző tételeket tervszerűen úgy összekeverni, hogy a liszt minősége az év folyamán állandó legyen.

malmaszat22013-tól immár két malomban őrlünk a gyermelyi telephelyen.
A Malom I. kapacitása - amit a 2001. évi újjáépítést követően ért el - napi 300 tonna lágybúza. A 2013-ban átadott Malom II. pedig napi 200 tonna lágybúza, illetve napi 150 tonna durumbúza őrlésére képes. Magyarországon ezek a malmok optimális méretű, nagymalomnak számítanak. Évente 140 000 tonna búzát őröl meg a két üzem, amely a speciális technológiának köszönhetően, a lágybúza minőségétől függően, 30-32% tésztaipari liszt előállítására alkalmas. A durumbúzát a lágybúzához hasonlóan szintén a vetőmagtól kezdve felügyeli a vállalat. A Malom II. jó kihozatallal, kiváló minőségű durumdarát biztosít a saját előállítású Vita Pasta durumtésztákhoz. Számítógép felügyeli az őrlést, így minimális az üzemek munkaerő igénye. A hatékony légtisztító berendezéseknek köszönhetően a Gyermelyi malmászat környezetterhelése is minimális. Az alkalmazott svájci Bühler technológia higiénikus, üzembiztos és gazdaságos.

A malom ISO 9001 minőségirányítási és HACCP élelmiszerbiztonsági rendszerrel rendelkezik. A Gyermelyi Zrt. tésztaipari lisztet, finomlisztet, kenyérlisztet, félfehér kenyérlisztet, réteslisztet, étkezési búzadarát, búzacsírát, durum fogós lisztet és durumdarát állít elő a tésztagyártók és a pékek számára. Ezeket ömlesztve, zsákosan és fogyasztói, családi csomagolásban is forgalomba hozzuk. Az őrlés során képződött korpát ömlesztve, de zsákosan is szállítjuk a takarmánygyártóknak, ám a korpafélék esetében jelentős a belső felhasználás is.

malmaszat3