Mítoszok és tények

Mítoszok és tények

Miért népszerű étel a tészta?
Olcsó, gyorsan, könnyen elkészíthető, tápláló élelmiszer, mely gyorsan lebomlik, ugyanakkor a szervezet számára biztosítja a szükséges energiát.Melyek a tészta alapanyagai?
A tészta alapanyagai a liszt, a víz, valamint prémium termék esetében a tojás is. A tészta alapvetően egy természetes élelmiszer, mely a felsoroltakon kívül semmilyen más anyagot (pl. sót sem) tartalmaz.Mi a tojásos tészta?
Liszt és víz hozzáadása mellett tojást is tartalmaz. A csomagoláson feltüntetett tojások száma azt jelöli, hogy egy kiló liszthez hány darab egész tojásnak (45g) megfelelő tojáslevet, rosszabb esetben tojásport használtak fel. Minél magasabb a tojástartalom, attól értékesebb a termék, emellett szebb a színe és ruganyosabb az állaga. Az íze pedig magáért beszél.Miből készül az üvegtészta?
Az üvegtészta a mungóbab keményítőjéből készítik. Főzés előtt meleg vízben kell puhítani, főzési idő elég rövid.Mennyi tésztát számítsunk egy főre?
- Általános alapelvként 10-12 dkg száraz tésztát számítunk egy főre, főételhez. Leveseknél kb. 3 dkg az egy főre jutó adag.Mit jelent az „al dente” kifejezés?
A tészta nincsen túlfőzve, kissé kemény, „harapós” marad.Mitől színesek az egyes tésztafajták?
Létezik piros, zöld és fekete színű tészta. Ezek a liszten, vízen és tojáson kívül tartalmaznak egyéb hozzávalókat is. A piros színt általában a paradicsom és a cékla, zöldet a spenót és a sóska, a feketét pedig kagyló vagy tintahal tintája okozza. Ezen kívül vannak egyéb fűszerekkel, gombákkal ízesített tészták is.Tippek, konyhai praktikák:
Az edény, amelyben a tésztát kifőzzük, mindig akkora legyen, hogy a tésztamennyiség kényelmesen elférjen benne, kevergetni lehessen. Ha nincs ilyen edényünk, akkor több részletben főzzük ki a tésztát.Amikor a víz forr, lassan engedjük bele a tésztát, majd óvatosan kavarjuk meg, hogy a fazék aljára a tészta ne ragadjon le, és fedővel úgy takarjuk le, hogy a gőznek kis rést hagyjunk. A megfőtt tésztát tésztaszűrővel könnyen kiszedhetjük, mivel felszáll a víz színére. Tészta főzése, összeragadásának és kifutásának megelőzése. Ha 1-2 evőkanálnyi olajat teszünk a főzővízbe, akkor nem ragad össze, és nem fut ki a tészta.Sütés esetén a tészta belső állapotát legegyszerűbben úgy vizsgálhatjuk meg, ha beleszúrunk egy hústűt. Ha még nyers, akkor ráragad egy kis tészta, ha már megsült, tiszta marad a tű.