Szakértőnk válaszol
Dietetikus Szakács
A Gyermelyi szakértője A Gyermelyi szakértője

dietFekete Krisztina vagyok, 1994-ben végeztem dietetikusként a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Kar, Dietetika Szakán. Az Országos Egészségfejlesztési Intézetnél immáron kilencedik éve dolgozom, ez idő alatt elvégeztem a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Iskola, Egészségfejlesztő szakát. Vallom, hogy az étkezés öröm, tudom, hogy a helyes táplálkozásnak egészségmegőrző szerepe van, hiszem, hogy a megfelelő étkezés és a rendszeres testedzés együtt pozitívan befolyásolja életmódunkat. Munkám során az egészséges táplálkozás, az energiaegyensúly témájában szakanyagokat írok, előadásokat tartok, egészségprogramok szervezésében veszek részt, megismertetve így a lakosság különböző csoportjait a megfelelő étkezés, az egészséges életmód főbb szabályaival. Szabadidőmben szívesen sportolok, büszke vagyok hogy a maratoni távot már ötször teljesítettem.

szakacsVomberg Frigyes vagyok. Gyakorlati éveimet a Hotel Duna Inter-Continental-ban töltöttem, majd két évig ugyanitt konyhafőnök helyettes voltam. Ezután két évig Ausztriában dolgoztam a Puchberg Hotel Haus-ban, Strengbergben, konyhafőnök helyettesként. Ezt követően pedig 11 évig dolgoztam az ország 10 legjobb étterme között jegyzett budapesti Várkert Casino séfjeként. A Magyarországi Konyhafőnökök Egyesületének alapító tagja, 2007-ig elnökségi tagja voltam. 2003. óta egyéni vállalkozóként, food stilyst-ként dolgozom a reklám szakmában, mellette előadásokat, továbbképzéseket tartok, főiskolákon oktatok.

Szénhidrát szegény 2011-01-29 10:50:00
Kedves Krisztina! Terveznek-e szénhidrát szegény tésztával megjelenni, akár az amerikai Dreamfields? http://www.dreamfields-pasta.com/ Köszönöm, Vilmos
Benkő Vilmos
Tisztelt Vilmos! Több egyetemmel és kutatóintézettel együtt kísérletezünk funkcionális tészták előállításával. A kutatómunka a gabonanemesítéstől indul és olyan alapanyag előállítását célozza, mely a végtermékben magasabb koncentrációjú bioaktív, természetes alapú komponenseket eredményez, magasabb élelmi rosttartalommal együtt. Ezek a termékek jelenleg tudományos és klinikai tesztelés alatt vannak, valós eredményekről ezt követően tudunk érdemben nyilatkozni. Tisztelettel: Gyermelyi Tészta

tésztafőzés 2010-12-25 12:37:00

Hogyan lehet megfőzni a kagyló tésztát, hogy a megkeverésnél ne menjen apró darabokra. Még nem sikerült.

Buchbergerné

Tisztelt Hölgyem! Elméletileg a tésztának nem lenne szabad szétesnie főzés során. Kérem, adja meg elérhetőségét, hogy egyeztetni tudjunk Önnel. Köszönettel: Gyermelyi Tészta


gyermelyi tészták laktoz tartalma 2010-10-25 15:10:00
Szíves segítségét kérném a tárgyban megjelölt témában. Sok orvosi vizsgálat után derült ki, hogy laktóz érzékeny vagyok. Így a korábbi étrendemet át kell gondolnom. Miután tésztafélékből eddig az Önök termékét vásároltam, szeretném tudni, hogy a továbbiakban ezen a téren szükséges e szokásaimon változtatni. Szíves válaszát várva Üdvözlettel: Pellérdy Gábor
Pellérdy Gábor
Kedves Érdeklődő! A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia), a vékonybélben található tejcukorbontó enzim (laktáz) csökkent működése, vagy hiánya következtében létrejött tünet együttes, amely miatt a tejcukor bontása elmarad, így az bontatlanul kerül a bél alsóbb szakaszába, ami többek közt fokozott bélmozgást, hasi görcsöket okoz. A tejcukor-érzékeny betegek tejcukor bontó képessége eltérő, így mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy mi az a tejcukor mennyiség, ami még nem okoz panaszt, ezért az Ön egyéni érzékenységétől függ, hogy milyen mértékben kell csökkenteni a fogyasztott tejcukor mértékét az étrendjében. Tejcukor-érzékenység esetén az ételek, élelmiszerek megítélése (fogyasztásra javasolt, kis mennyiségben fogyasztható, kerülendő) laktóz tartalmuk alapján történik. Ezek ismeretében, pl. a gabonák, a hüvelyesek, a burgonya, a zöldség és főzelékfélék, a gyümölcsök és diófélék, az olajos magvak, a növényi olajok, a sovány húsok és a tojás, valamint ezekből – tej illetve tejszármazékok hozzáadása nélkül – készült élelmiszerek, így a Gyermely Zrt. által gyártott tésztafélék is fogyaszthatók. Javaslom, hogy minden vásárláskor nézze meg az élelmiszerek címkéjén, hogy tartalmaz-e tejet, tejből kivont alkotórészeket, tejtermékeket vagy külön tejcukrot, és a kapott információ birtokában döntsön az adott termékről. (A 19/2004 élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet meghatározza, hogy az allergiát, érzékenységet kiváltó anyagokat, többek közt a tejet és abból készült termékeket, beleértve a laktózt (tejcukor) is a termék csomagolásán fel kell tüntetni.) Amennyiben a címkén olvasottak nem adnak megnyugtató választ kérdésére, abban az esetben érdemes megkeresni az Allergia Adatbank Alapítványnál (www.tallalekallegia.hu) dolgozó szakembereket. Remélem, hogy segíthettem: Fekete Krisztina dietetikus

fehérje allergia 2010-10-20 14:16:00
Kedves Krisztina! Nem régen voltam allergia vizsgálaton (33 éves vagyok), és 4 keresztes tej illetve tojás allergiát diagnosztizáltak nálam. Azt szeretném megtudni, hogy milyen tésztaféléket fogyaszthatok ilyen esetben? A válaszát előre is köszönöm
Fecó
Kedves Érdeklődő! Az Ön által megjelölt két táplálékallergia (tejfehérje- és tojásallergia) esetén javasolt étrendről általánosságban elmondható, hogy a fogyasztásra szánt élelmiszerekben még rejtett formában, még nyomokban sem lehet jelen a tejfehérje, illetve a tojás és ezek származékai, melyek allergiás tüneteket és panaszokat váltanak ki. Ezért vásárlásnál körültekintően kell eljárnia. A megfelelő választásban segítik Önt a termék csomagolásán olvasható információk. A hazánkban forgalmazott élelmiszerek címkéje meg kell hogy feleljen a jelenleg hatályban lévő 19/2004 élelmiszerek jelöléséről szóló rendeletnek és annak módosításainak. E rendelet határozza meg, hogy az allergiát, érzékenységet kiváltó anyagokat a termék csomagolásán fel kell tüntetni, ezen összetevőkről a fogyasztót megfelelő módon tájékoztatni kell. Allergiát kiváltó anyagok közé tartozik többek közt a tojás és abból készült termékek, valamint a tej és abból készült termékek (beleértve a laktózt - tejcukor) is. A Gyermely Zrt. a rendeletben felsorolt allergén anyagokat az élelmiszer összetevőjeként a felhasznált anyagok között sorolja fel, pl. búzaliszt, tojás. A Vita Pasta durum termékcsalád gyártásához nem használnak tojást, azonban mivel ugyanazon a gépsorokon kerül gyártásra a termékcsalád, mint amelyeken a tojásos tésztákat gyártják, elvileg előfordulhat a termékben tojásmaradvány. Ennek az esélye nagyon minimális, de nem kizárható. Amennyiben a csomagoláson olvasott információ nem ad megnyugtató választ kérdésére, abban az esetben érdemes megkeresni az Allergia Adatbank Alapítványnál (www.taplalekallegia.hu) dolgozó szakembereket. A megjelölt honlapon Ön is kereshet az Allergia Adatbank által összegyűjtött, regisztrált termékeket listájából, ahol azok az élelmiszerek olvashatók, melyről a megjelölt gyártó cég az adott évben garantálja, hogy pl. tojás-, vagy tejfehérjementesen készülnek és a csomagolás folyamán sem szennyeződnek tejfehérjével, vagy tojással, tojásból kivont anyagokkal. Üdvözlettel: Fekete Krisztina dietetikus

recept érdeklődés 2010-10-04 16:54:00
Tiszteletem!A tésztapizza receptjét szeretném megtudni részletesen,hogy milyen hozzávalók szükségesek hozzá.Egyszer már csináltunk,egy receptkönyvből. Köszönöm!
Péter
Tisztelt Péter! A receptjeink közé ma felkerült a kért tésztapizza receptje. üdv. Gyermelyi Tészta