Szakértőnk válaszol
Dietetikus Szakács
A Gyermelyi szakértője A Gyermelyi szakértője

dietFekete Krisztina vagyok, 1994-ben végeztem dietetikusként a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Kar, Dietetika Szakán. Az Országos Egészségfejlesztési Intézetnél immáron kilencedik éve dolgozom, ez idő alatt elvégeztem a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Iskola, Egészségfejlesztő szakát. Vallom, hogy az étkezés öröm, tudom, hogy a helyes táplálkozásnak egészségmegőrző szerepe van, hiszem, hogy a megfelelő étkezés és a rendszeres testedzés együtt pozitívan befolyásolja életmódunkat. Munkám során az egészséges táplálkozás, az energiaegyensúly témájában szakanyagokat írok, előadásokat tartok, egészségprogramok szervezésében veszek részt, megismertetve így a lakosság különböző csoportjait a megfelelő étkezés, az egészséges életmód főbb szabályaival. Szabadidőmben szívesen sportolok, büszke vagyok hogy a maratoni távot már ötször teljesítettem.

szakacsVomberg Frigyes vagyok. Gyakorlati éveimet a Hotel Duna Inter-Continental-ban töltöttem, majd két évig ugyanitt konyhafőnök helyettes voltam. Ezután két évig Ausztriában dolgoztam a Puchberg Hotel Haus-ban, Strengbergben, konyhafőnök helyettesként. Ezt követően pedig 11 évig dolgoztam az ország 10 legjobb étterme között jegyzett budapesti Várkert Casino séfjeként. A Magyarországi Konyhafőnökök Egyesületének alapító tagja, 2007-ig elnökségi tagja voltam. 2003. óta egyéni vállalkozóként, food stilyst-ként dolgozom a reklám szakmában, mellette előadásokat, továbbképzéseket tartok, főiskolákon oktatok.

Tésztafőzés 2010-01-09 19:02:00
Azt szeretném kérdezni hogy a kifőzött tésztát amikor leszűröm le kell e öbliteni hídegvizzel?
Buzás Ferencné
Akkor nem kell leöblíteni, ha köretnek szánjuk. Ilyenkor elég tálalás előtt átforgatni pici zsiradékon. Ha raguval keverjük, akkor beleforgatjuk a raguba, és a tésztára akkor jobban tapad a szósz. Ha megmarad, mert sokat főztünk akkor leöblítve tegyük el, de az a legjobb, hogyha mindig annyit főzünk ki amennyi szükséges

Tarhonya elkészítése 2010-01-08 23:33:00
Van jobb módszer a tarhonya elkészítésére annál, hogy megpirítom, vízzel felöntöm felforralom, s hagyom lefedve párolódni?
steffiijud
Jobb megoldás nincs, de más igen. A tarhonyát is megfőzhetjük úgy, mint a tésztát, leszűrjük és zsiradékon átforgatjuk, de így semlegesebb lesz az íze.

Olasz tésztafőzés 2010-01-08 21:46:00
Az olaszok miért csak "félig" főzik meg a tésztát?
yasmin5
Mert tudják, hogy mi a jó! Ha nem főzik meg teljesen, akkor nem málik szét a szájban, hanem roppanósan harapható, és kevésbé tapad. Magasabb az élvezeti értéke. Sajnos nálunk a jól megfőtt, ragacsos tészta az elterjedt, megszokott. Érdemes kipróbálni, hogy enyhén roppanósra főzzük, mert szűrés után is puhul még a tészta.

Tészta helyettesítése 2010-01-08 21:27:00
Tisztelt Fekete Krisztina! Jelenleg diétáznom kell, ugyanis a terhesség alatt a terheléses vércukor eredményem nem lett megfelelő.Jeneleg napi szintem 5 részre elosztva 150 g szénhidrátmennyiséget fogyaszthatok, a kérdésem az lenne, hogy létezik-e megoldás arra, hogy a tésztát valami mással helyettesítsem, ugyanis rengeteg szénhidrátot tartalmaz számomra. Ha a főétkezéshez lemérem azt a mennyiséget amit elfogyaszthatok, akkor inkább meg se főzöm.Eddig zöldséggel helyettesítettem. Segítségét megköszönve, Üdvözlettel: yasmin5
yasmin5
Kedves Kérdező! Gondolom, ebédre 50 gramm szénhidrátot írtak elő Önnek, ami azt jelenti, száraztésztából nyersen kimérve 40-50 grammot (ez 30 illetve 38 gramm szénhidrátot tartalmaz) fogyaszthat. Ez főzés hatására 3-4-szeresére is megduzzadhat. Mérjen ki 4-5 dkg tésztát, főzze meg, tegye tányérra és nézze meg mekkora halmot alkot. Így ha többet készít a család számára, akkor is tudja, mennyit vehet ki belőle, hogy ne lépje túl a meghatározott szénhidrát mennyiséget. Amennyiben az a probléma, hogy kevés a tésztamennyiség, és nem lakik jól, akkor egészítse ki salátával, diabetikusan elkészített savanyúsággal. Jó választás a zöldség köretként, párolva esetleg főzelékként fogyasztása, hiszen a burgonya és a szárazhüvelyesek kivételével, kedvező szénhidráttartalmuk miatt könnyen beilleszthetők a diabetes étrendbe. Itt a választott zöldségféle, illetve sűrítés esetén a felhasznált sűrítő anyag (liszt, esetleg tejtermékek) szénhidráttartalmát kell figyelembe venni. A burgonya is fogyasztható természetesen köretként, de az étrendjébe főtt burgonyaként, vagy petrezselymes burgonyaként illessze be inkább (10 dkg tisztított burgonya 20 g szénhidrátot tartalmaz), míg a rizst, a tésztához hasonlóan magas szénhidráttartam miatt (10 dkg 78 g szénhidrát) csak ritkábban iktassa be étrendjébe. Kérem, diéta kérdéseivel keresse meg az Önt diabetológiai szempontból gondozó szakrendelő, vagy kórház dietetikusát. Remélem segíthettem: Fekete Krisztina dietetikus

Gyerekek hozzászoktatása a tésztához 2010-01-08 18:34:00
Kérem mondja meg, Ön szerint mikor lehet elkezdeni a kisgyerekek szoktatását a tészta ételekhez? Melyik típusokkal érdemes kezdeni? Az újságokban, könyvekben nagyon eltérőek a vélemények.
KKRudolph
Kedves Kérdező! A lisztneműek bevezetéséről megoszlanak a vélemények. Magyarországon a Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma 6 hónapos kortól javasolja a lisztneműek, gabonafélék bevezetését, gluténmentes gabonafélék, pl. rizs és kukoricapehely formájában. Azonban, ha a családban (bármilyen) allergiára való hajlam mutatkozik, akkor csak egy éves kor után ajánlják őket. Mivel ma már nagyon sok családban előfordul allergiás megbetegedés, érdemes várni ezeknek az ételféleségeknek a bevezetésével, amíg a baba biztosan megérik rá. A tojásos tésztafélék bevezetésének kezdete 1 éves kor körül legyen, hiszen egyik összetevője a tojás is, főként annak fehérje komponense miatt csak 12 hónap után kerül be a gyermek étrendjébe, akkor is először főtt tojássárgája formájában. Tésztafélék közül, alternatívaként egy éves kor előtt, 7-9 hónapos kortól a tojásmentes tésztákkal, pl. rizstésztával kínálhatjuk a gyermeket. Üdvözlettel: Fekete krisztina dietetikus