Szakértőnk válaszol
Dietetikus Szakács
A Gyermelyi szakértője A Gyermelyi szakértője

dietFekete Krisztina vagyok, 1994-ben végeztem dietetikusként a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Kar, Dietetika Szakán. Az Országos Egészségfejlesztési Intézetnél immáron kilencedik éve dolgozom, ez idő alatt elvégeztem a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Iskola, Egészségfejlesztő szakát. Vallom, hogy az étkezés öröm, tudom, hogy a helyes táplálkozásnak egészségmegőrző szerepe van, hiszem, hogy a megfelelő étkezés és a rendszeres testedzés együtt pozitívan befolyásolja életmódunkat. Munkám során az egészséges táplálkozás, az energiaegyensúly témájában szakanyagokat írok, előadásokat tartok, egészségprogramok szervezésében veszek részt, megismertetve így a lakosság különböző csoportjait a megfelelő étkezés, az egészséges életmód főbb szabályaival. Szabadidőmben szívesen sportolok, büszke vagyok hogy a maratoni távot már ötször teljesítettem.

szakacsVomberg Frigyes vagyok. Gyakorlati éveimet a Hotel Duna Inter-Continental-ban töltöttem, majd két évig ugyanitt konyhafőnök helyettes voltam. Ezután két évig Ausztriában dolgoztam a Puchberg Hotel Haus-ban, Strengbergben, konyhafőnök helyettesként. Ezt követően pedig 11 évig dolgoztam az ország 10 legjobb étterme között jegyzett budapesti Várkert Casino séfjeként. A Magyarországi Konyhafőnökök Egyesületének alapító tagja, 2007-ig elnökségi tagja voltam. 2003. óta egyéni vállalkozóként, food stilyst-ként dolgozom a reklám szakmában, mellette előadásokat, továbbképzéseket tartok, főiskolákon oktatok.

tésztanap 2009-09-10 11:10:50
Mikor érdemes tésztaételt készíteni?
muffin
A tésztának nincs külön szezonja. Bármikor jól esik! A közeled? hideg évszakok jó alkalmat kívánnak egy finom meleg tésztaétel elkészítésére, amely ilyenkor még jobban esik. Hogy feldobjuk, használjunk bátran színes tésztát!

Kifőzés 2009-07-13 11:17:50
A durum vagy a tojásos tésztát egyszerűbb kifőzni?
Gyermelyi
A durumtészta lágyabb, ezért könnyebben túlfő: a főzés utolsó időszakában figyeljünk oda az állagára! A tojásos tészta jobban bírja, ha elfelejtjük időben levenni a tűzről, de csak rövid ideig!

Tésztafőzés 2009-07-13 11:16:56
Hogy lehet a tésztát a leggyorsabban elkészíteni?
Gyermelyi
Ha csak akkor tesszük a főzőedénybe, amikor már lobogva forr a víz, a tészta gyorsabban elkészül.

Tésztafőzés 2009-07-13 11:16:23
Hogyan főzzünk tésztát?
Gyermelyi
A tésztát mindig forró, lobogó vízbe tegyük, s ne a felmelegedő vízben áztassuk!

Tésztafőzés 2009-07-13 11:15:17
Miben főzzünk tésztát?
Gyermelyi
A legegyszerűbb tésztafőző edényben, ami beépített szűrővel rendelkezik, amely megkönnyíti a kész tészta főzővízből való kiemelését. Ha ilyenünk nincsen, akkor megteszi egy nagyobb fazék.