Baromfitartás

Kezdőlap / Baromfitartás

A gyermelyi völgyben történelmi hagyománya van az állattartásnak.

hero image

Az egykori szövetkezet alakulásakor a szarvasmarha és a sertés volt az a két haszonállat faj, amelyekkel meghosszabbították az abraktermelés pályáját. Akkoriban az állatok értékesítésével lényegesen nagyobb jövedelmet lehetett elérni, mint a kukorica, búza és árpa közvetlen eladásával.

Azóta sokat változott a világ, a növénytermesztés hozama növekedett, a szarvasmarha- és sertéstartás nagy élőmunka igénye pedig ráirányította a figyelmet a falusi gazdaságokban virágzó baromfitartás felé. A hatvanas években jutott el a szövetkezet vezetése a tésztagyártás gondolatáig. A tésztagyár megalakulása után a tojóágazat legfontosabb feladata az lett, hogy az üzemet ellássa jó minőségű, friss tojással.

A tésztagyár fejlesztésével párhuzamosan növekedett a tojóállomány létszáma is. Jelenleg 660.000 tojótyúk elhelyezésére alkalmas berendezés van három telepen, összesen 9 különböző méretű tojóólban. Az állatjóléti előírásoknak való megfelelésre a cég az elmúlt évtizedben több milliárd Ft-ot ruházott be új, nagyméretű istállók építésével. Az istállókban az etetés, itatás, szellőzés, trágyázás, tojásgyűjtés rendszere teljesen automatizált, így a berendezés kiszolgálásának emberi munkaigénye töredéke, mint a fejlesztést megelőzően.

A tojóágazat évente 170 millió db tojást termel, melyből 90 millió db a tésztagyárba kerül, a többit pedig ipari felhasználók és a kiskereskedelem felé értékesítjük, a vevőink igénye szerinti kiszerelésben.

A tojástermelés már a kezdetektől kontrollált. A vásárolt naposcsibe a saját nevelőtelepekre kerül, ahol saját takarmányon neveljük fel a jércét. Az állattartás legnagyobb költsége a takarmány. A vállalatcsoport állatállományának keveréktakarmány szükségletét a Gyermelyi Tojás Kft. által üzemeltetett, 2018-ban átadott takarmánygyár látja el, zömében saját alapanyag felhasználásával. A takarmánygyár alapanyag-beszerzési, tárolási, technológiai, minőségirányítási rendszere a garanciája annak, hogy az előállított tápok maximálisan kielégítsék az állatok igényét, és kedvező áruk révén biztosítsák a gazdaságos termelést.