Hírek, újdonságok

Dr. Nagy István, agrárminiszter ellátogatott a Gyermelyi Zrt-hez, ahol megtekintette a tésztagyárban és a vállalat malmaiban folyó munkát.

Informálódott az alapélelmiszerek ellátásban országosan, de a régióban is kiemelt szereppel rendelkező vállalkozásnál. A koronavírus járvány európai és hazai megjelenését követően jelentősen megnőtt az alapélelmiszerek forgalma. A Gyermelyi Zrt. üzemeiből a felvásárlási láz február végi megindulásától március végéig közel 12 millió kg tészta és fogyasztói kiszerelésű liszt került a kereskedelembe, melynek több,  mint 72 %-a a magyar piacon talált gazdára.

A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A cég az elmúlt években jelentős, állami forrásokkal is támogatott beruházásokat hajtott végre, aminek köszönhetően 2018-ban egy új tésztagyár megépítésével megduplázta termelőkapacitását.

 A 7,2 Mrd Ft értékű tésztagyári beruházást az állam a nagyvállalati projekt keretében 2,4 Mrd Ft vissza nem térítendő támogatással is segítette. Az értékesítés a beruházást követően folyamatosan emelkedett, és a Magyarországon domináns piacvezetői pozíció tartása mellett, egyre jelentősebb az export, mely jelenleg az egyharmadát adja a teljes eladásnak.

Tóth Béla igazgató beszámolt arról, hogy a február végén megjelenő hatalmas keresletre jól tudott reagálni a vállalat. A lökésszerűen megjelenő igényeket teljesíteni tudták, a tésztaértékesítés az azóta eltelt bő egy hónapban a tavalyi hasonló időszakkal összevetve 226%-os növekedést ért el.  A modern, nagy teljesítményű gépsorokon hatalmas mennyiségű tésztát gyártott és értékesített a vállalat, kielégítve az ugrásszerűen megnövekedett fogyasztói igényeket. Mivel egyre jelentősebb a vállalat életében az export, fontos, hogy sikerült eközben megtartani a külföldi piacokat is, ott is hasonló növekedést elérve. Ez azért is fontos, mert a Gyermelyi nemcsak Magyarországon, hanem Székelyföldön is piacvezető, de egész Romániában is meghatározó szereplő, továbbá az összes környező országban erős jelenléttel bír, és az ott élő magyarok is számítanak a biztonságos tészta és liszt ellátásra.

Bár a Gyermelyi 4 kontinens 22 országába szállít egyre növekvő mértékben tésztát, a cég számára a magyar piac a legfontosabb, erőforrásait is ide koncentrálja. Az igazgató elmondta, hogy a magyar piac ellátása biztosított, csak az elmúlt hónapban 9 millió csomag tésztát meghaladó áru jutott a magyar vásárlókhoz, amin felül további 700.000 kg tészta került nagykonyhákon keresztül közületi étkezésre. Az ehhez közelítő teljesítményt folyamatosan biztosítani tudja a cég, mely az alapanyagok zömét maga állítja elő.

A liszt tekintetében talán még erősebb fogyasztói kereslet volt tapasztalható a felhalmozás során. A Gyermelyi igyekezett ehhez is igazodni, és 3,9 millió kg fogyasztói kiszerelésű lisztet szállított ebben az időszakban a partnereihez, aminek a 82%-a a magyar piacra került. Ez 75 %-kal haladja meg a korábbi időszak forgalmát.

Az igazgató fontosnak nevezte, hogy a modern és nagyteljesítményű gyártókapacitás mellett egy olyan erős és elkötelezett munkavállalói kollektívával is rendelkezik a vállalat, amely ebben a nehéz helyzetben is megállta a helyét, fegyelmezetten, túlmunkát is vállalva, mindent megtett az extra igények kiszolgálása érdekében, amiért minden munkatársat köszönet illet.  Kiemelte, hogy mindenki megőrizte az egészségét, nem volt betegállomány, a rendelkezésre állás teljes volt, ami az alapját biztosította a nagytömegű kibocsátásnak.

Dr. Nagy István agrárminiszter is elismerően nyilatkozott a Gyermelyen tapasztaltról, és megerősítette, hogy nincs szükség felhalmozása, a megtekintett üzemek termékeiből folyamatos, magas szintű ellátás várható. Ebben a helyzetben szorosan együttműködik a minisztérium a lakosság ellátásában kiemelt szerepet vállaló élelmiszeripari cégekkel – köztük a Gyermelyivel is -, és szükség esetén segíti tevékenységüket. A magyar élelmiszeripar nemcsak a magyarországi lakosság ellátását tudja hosszú távon megnyugtatóan megoldani, hanem exportképességüket is megőrizhetik a versenyképes vállalatok ezekben a nehéz időkben, mely nemzetgazdasági szempontból a jövőre nézve is fontos.