Hírek, újdonságok

Gyermely, 2013. október 25. – 1 milliárd forintból épült meg az a 32.000 tonnás gabonatároló rendszer, mely a növekvő őrlés kiszolgálását szolgálja. Az automata ki- és betárolást, tisztítást, szellőztetést biztosító új tárolórendszerrel immár 100.000 tonnára nő az egyidejűleg Gyermelyen tárolható búza mennyisége.

Az ország legnagyobb tojástermelőjeként a cégcsoport egy további 725 M Ft-os beruházással bővíti tojástermelő kapacitását. Az új, minden igényt kielégítő, 100.000 tyúkférőhelyes tojóóllal immár évi 140 M db Koronás Tojás védjeggyel ellátott tojás kerül ki a gyermelyi farmokról.

A 12 silóból álló, 32.000 tonnás gabonatároló rendszer egy nagykapacitású, modern technológiájú üzemegység, melyet egy hőmérséklet felügyelő rendszerrel ellátott PLC vezérlés irányít. Az idén átadott új malommal jelentősen növekedett a Gyermelyi őrlési kapacitása és értékesítése, és ez maga után vonta a gabonatárolás mennyiségi bővítését, minőségi fejlesztését.

Az új beruházást követően immár 100.000 tonna búzát tud a vállalat a telephelyén tárolni. A betárolás és a termékforgatás kapacitása 200 t/óra. Az automata termékforgatás közben a tisztítást és a szellőztetést is elvégzi a rendszer. A tisztítás egy Bühler technológiájú silótarárral történik. A tisztítás során képződő hulladék külön tartályba kerül, ahonnan automatikusan autóra üríthető.

A tárolórendszer mindkét malommal összeköttetésben van és vegyesen 100 t/óra ütemben képes azokba betárolni. A meglévő tartályokkal is összekötött rendszer kevert, tisztított alapanyagot tud az őrlésre juttatni, így az egyenletes, kiváló minőségű, tisztított búzabetáplálás megoldott, mely a jó minőségű őrlemény alapja.

A silókon kívüli egyéb kiegészítő berendezések, szállítógépek magyar gyártmányúak, miként a kivitelezési és elektromos tervek is magyar mérnökök munkáját dicséri.

Ezzel a beruházással válik teljessé a gyermelyi malmászat nagyléptékű fejlesztése, így a két korszerű malmot, megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag tárolására, mozgatására, tisztítására alkalmas rendszer egészíti ki.

A gabonatároló rendszer beruházási értéke 1 Mrd Ft volt, melyből 149 M Ft-ot uniós és hazai pályázati forrásból nyert a vállalat.

A fejlesztés a Gyermelyi Vállalatcsoport másik fontos alapanyaga, a tojás tekintetében is folytatódik.

A máriahalmi tojófarmon megépítésre került egy 100.000 tyúkférőhelyes modern istálló. Ezzel a vállalat 550.000 tojótyúk férőhellyel rendelkezik és a tervek szerint évi 140 M db tojást termel farmjain. A tojástermelés zárt rendszerben történik. A magyar genetikai állományból származó naposcsibét a vállalat saját takarmányon neveli jércévé, majd innen kerülnek a tyúkok a tojótelepekre. A tojástermelés rendszere megfelel a Koronás Tojás védjegynek, mely az előírásoknál szigorúbb takarmányozási, humán- és állathigiéniai gyakorlat alapján egy élelmiszerbiztonság szempontjából megbízhatóbb, hatóság által rendszeresen ellenőrzött, prémium, magyar terméket jelent.

A beruházás során a teljes telep rekonstrukciója megvalósult, kiépültek a belső utak és egy saját, ivóvíz minőségű kút biztosítja az állatok számára a vízellátást.

A beruházás összértéke 725 M Ft volt, melyből 280 M Ft pályázati forrásból származott.