Malmászat

Kezdőlap / Malmászat

Az üzem indulása óta célunk, hogy kifogástalan minőségű liszttel szolgáljuk ki a tésztagyárat, sütőipari partnereinket és a fogyasztókat.

hero image

A tésztagyártás két legfontosabb alapanyaga a liszt és a tojás. Mindkettő döntően befolyásolja a termék minőségét.

A liszt minősége elsősorban a búzától függ, éppen ezért vagyunk kapcsolatban Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézetével. Jól tudjuk, hogy csak egészséges, tiszta, megfelelően tárolt, jó sütőipari tulajdonságokkal rendelkező búzából lehet kiváló, egyenletes minőségű lisztet előállítani.

A gazdák az ellenőrzött vetőmagból termesztik a búzát, amit betakarításkor minősítünk, és minőségi osztályok szerint külön tárolunk. Minden búzatároló rendelkezik tisztítóvonallal, mely a jó minőség megőrzésének feltétele.

Több malomban őrlünk, 2023-tól immár háromban! A Malom I. kapacitása napi 300 tonna lágybúza, a Malom II. pedig napi 200 tonna lágybúza, vagy napi 200 tonna durumbúza őrlésére képes. A 2023-ban beőrölt Malom III. 300 tonna lágybúzát őröl meg naponta.

A harmadik malom átadásával napi 800 tonnára emelkedett az összes őrlési kapacitás, mely egy telephelyen belül a legnagyobbnak számít Magyarországon. Jelenleg évente 165 000 tonna búzát őröl meg a három üzem, amely a speciális technológiának köszönhetően, a lágybúza minőségétől függően, 30-32% tésztaipari liszt előállítására alkalmas. A durumbúzát a lágybúzához hasonlóan szintén a vetőmagtól kezdve felügyeli a vállalat. A Malom II. jó kihozatallal, kiváló minőségű durumdarát biztosít a saját előállítású Vita Pasta durumtésztáinkhoz.

Számítógép felügyeli az őrlést, így minimális az üzemek munkaerő igénye. A hatékony légtisztító berendezéseknek köszönhetően a Gyermelyi malmok környezetterhelése is minimális. Az alkalmazott svájci Bühler technológia higiénikus, üzembiztos és gazdaságos.

A Gyermelyi Zrt. tésztaipari lisztet, finomlisztet, kenyérlisztet, félfehér kenyérlisztet, réteslisztet, étkezési búzadarát, búzacsírát és durumdarát állít elő az ipari felhasználók és a fogyasztók számára. A termékeket ömlesztve, zsákosan és fogyasztói csomagolásban is forgalomba hozzuk. Az őrlés során képződött korpát ömlesztve, de zsákosan is szállítjuk a takarmánygyártóknak, ám a korpafélék esetében jelentős a belső felhasználás is.