Növénytermesztés

Kezdőlap / Növénytermesztés

A növénytermesztés, mint az élelmiszer lánc első fázisa, fontos szerepet játszik a Gyermelyi Vállalatcsoport tevékenységében.

hero image

Az elmúlt ötven év alatt a szerves fejlődés és a tudatos fejlesztés eredményeként alakult ki egy 8.100 hektáros szántóföldi növénytermesztő egység a Gerecse és Budai hegyek között elterülő lankákon és dombokon. A Gyermelyi tészta minőségét az alapanyag termelés alapozza meg.

A Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Kutató Intézetével több évtizedre visszanyúló kitűnő munkakapcsolat keretében a legjobb magyar nemesítésű – magas termőképességű, javító minőségű – őszi búzafajták kerülnek itt üzemi körülmények között kipróbálásra.

A minőségi igényeknek megfelelő fajták szaporításával biztosítjuk saját célra, és a malomba gabonát beszállító partnereinknek a minőségi elvárásoknak megfelelő vetőmagot. Ehhez rendelkezésre áll egy 10 tonna/óra teljesítményű korszerű vetőmagüzem, a vetőmag feldolgozáshoz szükséges teljes infrastruktúrával, előtisztító, szárító és tárolókapacitással.

A közel 4000 hektáros búza vetésterület, de főleg a vetőmagtermesztés elővetemény igénye határozza meg a vetésszerkezet további alakulását. Ezért előnyben kell részesítenünk a jó búza elővetemények: a borsó, repce, napraforgó termesztését. A baromfitartás jelentős mennyiségű keményabrakot, kukoricát, búzát igényel. A vetésszerkezetbe olyan mennyiségű kukorica területet illesztünk, mely biztosítja az állattartás tengeri igényét. A kíméletes, energiatakarékos, por és zajmentes szárításról három üzem gondoskodik, egy Tökön, egy Gyermelyen és egy Somodoron, melyek kapacitása 25-25 tonna óránként. A növénytermesztés eredményessége számos tényezőtől függ, ám ezek között is meghatározó a talajművelési, tápanyag visszapótlási, ápolási és betakarítási munkák kellő időben és kifogástalan minőségben való elvégzése.

Ennek feltétele a korszerű, hatékony erő-, munkagép- és kombájnpark. Ezért a vállalatcsoport növénytermesztése elindított egy nagyléptékű műszaki fejlesztési programot, melynek keretében egységes megjelenésű, a legmodernebb technológiát alkalmazó géprendszerrel kívánja a termelés hatékonyságát fokozni. 2013-ra a betakarító eszközpark cseréjével ez a program lezárult, lehetővé téve a XXI. század vívmányainak megfelelő precíziós és környezettudatos gazdálkodást.