Zöldséges-sajtos lasagne
Hozzávalók 4 főre
- 300 g Gyermelyi Lasagne
- 250 g padlizsán
- 250 g cukkini
- 250 g brokkoli
- 4 szál zöldhagyma
- 200 g piros húsú paprika
- 250 g paradicsom
- 1 dl olívaolaj
- 100 g reszelt sajt
- friss bazsalikom
- só
- őrölt bors
Elkészítés
A padlizsánt és a cukkinit vékonyra szeleteljük, sózzuk. 30 percig pihentetjük, majd leöblítjük, leszárítjuk, és kevés olajon forró serpenyőben pirosra sütjük. A brokkoli rózsákat forró vízben megfőzzük, majd lehűtjük, és összevágjuk. A paprikának leperzseljük a héját, majd lekaparjuk, megmossuk, kis kockára vágjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a gorombára vágott hagymát, rátesszük a paprikakockákat, sózzuk, borsozzuk és kevés friss bazsalikommal összekeverjük, majd levesszük a tűzről. A paradicsomok héját eltávolítjuk, kimagozzuk, és kis kockára vágjuk. A mártáshoz megolvasztunk 50 g vajat, rászórunk 50 g lisztet, és habzásig kevergetjük. Akkor hozzáöntjük a 4 dl meleg tejet, és habverővel simára keverjük. 4-5 percig nagyon kíméletesen forraljuk folytonos kevergetés mellett. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt szerecsendióval. Amikor kiforrt, levesszük, és belekeverünk 50 g sajtot. Előkészítünk egy tepsit, és kikenjük olajjal. Nagyobb edényben sós vizet forralunk, és egy rétegnyi lapot a vízben félkeményre főzünk úgy 4 perc alatt, majd lapáttal kivesszük, és a tepsi aljára egymás mellé letesszük. Erre a tésztarétegre tesszük a sült cukkini- és padlizsán lapokat, amit sózunk, borsozunk, és megszórjuk kevés friss, összevágott bazsalikommal. A tetején 1 dl mártást elsimítunk. Ismét egy rétegnyi lapot forrázunk, és rátesszük az elsimított mártásra. Most a paprikás-hagymás részt tesszük rá, majd ezt ismét egy sor forrázott lappal borítjuk. Az összevágott brokkolit elkeverjük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval és 1 dl mártással, majd a lapra kenjük. Ezt ismét beborítjuk egy rétegnyi forrázott lappal. A maradék mártást rákenjük, megszórjuk a kis kockára vágott paradicsommal, és a reszelt sajttal. Előmelegített 200oC-os sütőbe tesszük, 40-45 percig sütjük. Kivéve adagoljuk. Tálaláskor adhatunk hozzá gombamártást.
Ha több és kicsit hígabb mártást használunk, akkor a tészta forrázása elhagyható, mert a mártásban megfő, de a sült tészta nagyon hullámos lesz.