Hagymás-tejfölös kemencés lángos
Hozzávalók 4 főre
- 500 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 200 g húsos szalonna
- 800 g hagyma (vegyes)
- 0, 5 dl olívaolaj
- 1 dl tejföl
- 4, 5 dl tejföl
- 100 g sajt (reszelt)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- őrölt fehérbors
- 20 g élesztő (friss)
Elkészítés
Az élesztőt elkeverjük a cukorral, majd kevés lisztet szórunk rá, és ráöntjük a langyos tejet. Felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, ráöntjük az olajat, beleteszünk 0,5 dl tejfölt és a felfutott élesztőt. Öntünk hozzá 1,5-2 dl langyos vizet és alaposan kidolgozzuk. Amikor jó szuszogós, meghintjük liszttel, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Ameddig kel a tészta, elkészítjük a hagymaragut. Kiolvasztjuk a csíkokra vágott szalonnát, majd rátesszük, és megfuttatjuk a megtisztított, vastagabb fél karikára vágott hagymákat. Sózzuk, borsozzuk, és puhulásig lassan pirítjuk. Rászórjuk a petrezselymet. A kelt tésztát átgyúrjuk, átlevegőztetjük, 10 percig pihentetjük, majd egy nagy, kiolajozott tepsire kihúzzuk. Pihentetjük még 20 percig. Előmelegített 240 C°-os sütőbe tesszük, 10 percig sütjük, majd kivesszük.
Megkenjük a maradék tejföllel, és rátesszük a hagymaragut. Megszórjuk a reszelt sajttal. Visszatesszük a sütőbe 200 C°-ra, és pirosra sütjük a tetejét. Amikor megsült, tálaljuk.