Hagymás-tejfölös kemencés lángos

Kezdőlap / Receptek / Hagymás-tejfölös kemencés lángos

Hagymás-tejfölös kemencés lángos

Óra ikon 90 perc
Kanál ikon félprofi

Hozzávalók 4 főre

  • 500 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 200 g húsos szalonna
  • 800 g hagyma (vegyes)
  • 0, 5 dl olívaolaj
  • 1 dl tejföl
  • 4, 5 dl tejföl
  • 100 g sajt (reszelt)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • őrölt fehérbors
  • 20 g élesztő (friss)

Elkészítés

Az élesztőt elkeverjük a cukorral, majd kevés lisztet szórunk rá, és ráöntjük a langyos tejet. Felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, ráöntjük az olajat, beleteszünk 0,5 dl tejfölt és a felfutott élesztőt. Öntünk hozzá 1,5-2 dl langyos vizet és alaposan kidolgozzuk. Amikor jó szuszogós, meghintjük liszttel, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Ameddig kel a tészta, elkészítjük a hagymaragut. Kiolvasztjuk a csíkokra vágott szalonnát, majd rátesszük, és megfuttatjuk a megtisztított, vastagabb fél karikára vágott hagymákat. Sózzuk, borsozzuk, és puhulásig lassan pirítjuk. Rászórjuk a petrezselymet. A kelt tésztát átgyúrjuk, átlevegőztetjük, 10 percig pihentetjük, majd egy nagy, kiolajozott tepsire kihúzzuk. Pihentetjük még 20 percig. Előmelegített 240 C°-os sütőbe tesszük, 10 percig sütjük, majd kivesszük.

Megkenjük a maradék tejföllel, és rátesszük a hagymaragut. Megszórjuk a reszelt sajttal. Visszatesszük a sütőbe 200 C°-ra, és pirosra sütjük a tetejét. Amikor megsült, tálaljuk.