Diós-lekváros korongok
Hozzávalók 4 főre
- 200 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 100 g dió (darált)
- 50 g vaj
- olaj (sütéshez)
- 3, 5 dl tej
- 80 g cukor
- 2 db Gyermelyi tojás
- só (csipet)
- 1 db vaníliarúd
- 15 g élesztő
Elkészítés
A tojásokat keverőtálba ütjük, és kikeverjük vajjal, cukorral. A tejből meglangyosítunk 1 dl mennyiséget, és elkeverjük benne az élesztőt. A kikevert élesztős tejet a többi tejjel együtt beleöntjük a keverőtálba a cukros vajas tojáshoz. Hozzáadjuk a sót, lisztet, diót, kikapart vaníliát, és összekeverjük alaposan. Kicsit hígabb galuskatésztát kell kapnunk. A tésztát félretesszük pihenni fél-egy órát. Amikor az élesztő dolgozni kezd, átkeverjük, majd pihentetjük 10-15 percig ismét. Nem túl meleg palacsintasütőben, kevés vajon vagy olajon evőkanálnyi masszából korongokat sütünk. Amikor megsültek, kivesszük, és a folyamatot addig folytatjuk, míg a tészta tart.
Tálaláskor a tejszínhabot összekeverjük darált dióval, porcukorral. Minden korongot megkenünk lekvárral, és teszünk rá a dióhabból is. Egymásra teszünk 2-3 darabot, és tányérra tesszük. Mellé öntetet, gyümölcsöt adhatunk.