Diós-lekváros korongok

Kezdőlap / Receptek / Diós-lekváros korongok

Diós-lekváros korongok

Óra ikon 60 perc
Kanál ikon félprofi

Hozzávalók 4 főre

  • 200 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 100 g dió (darált)
  • 50 g vaj
  • olaj (sütéshez)
  • 3, 5 dl tej
  • 80 g cukor
  • 2 db Gyermelyi tojás
  • só (csipet)
  • 1 db vaníliarúd
  • 15 g élesztő

Elkészítés

A tojásokat keverőtálba ütjük, és kikeverjük vajjal, cukorral. A tejből meglangyosítunk 1 dl mennyiséget, és elkeverjük benne az élesztőt. A kikevert élesztős tejet a többi tejjel együtt beleöntjük a keverőtálba a cukros vajas tojáshoz. Hozzáadjuk a sót, lisztet, diót, kikapart vaníliát, és összekeverjük alaposan. Kicsit hígabb galuskatésztát kell kapnunk. A tésztát félretesszük pihenni fél-egy órát. Amikor az élesztő dolgozni kezd, átkeverjük, majd pihentetjük 10-15 percig ismét. Nem túl meleg palacsintasütőben, kevés vajon vagy olajon evőkanálnyi masszából korongokat sütünk. Amikor megsültek, kivesszük, és a folyamatot addig folytatjuk, míg a tészta tart.

Tálaláskor a tejszínhabot összekeverjük darált dióval, porcukorral. Minden korongot megkenünk lekvárral, és teszünk rá a dióhabból is. Egymásra teszünk 2-3 darabot, és tányérra tesszük. Mellé öntetet, gyümölcsöt adhatunk.