Mákos, köményes, szezámmagos, sós apró sütemény
Hozzávalók 4 főre
- 125 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 2 evőkanál mák (darálatlan)
- 75 g libazsír
- 50 g vaj
- 0, 5 dl tejföl
- 75 g reszelt sajt
- 1 db Gyermelyi tojás
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 10 g köménymag
- 10 g szezámmag
- 10 g Maldon só
Elkészítés
A liszteket keverőtálba szitáljuk. Belekeverjük a sót, szódabikarbónát. Hozzáadjuk a hideg zsírt és a hideg vajat. Összemorzsoljuk, majd beletesszük a tojássárgáját, tejfölt, reszelt sajtot és gyors mozdulatokkal tésztának összegyúrjuk. Pihentetjük hűtőben letakarva 30-40 percig. Lisztezett deszkára tesszük, és 0,5-1 cm-es lapra nyújtjuk. A tésztát tetszőlegesen kockára, vékony csíkokra, vagy más formára vágjuk, szúrjuk. Tetejüket lekenjük felvert tojásfehérjével, majd megszórjuk ízlés szerint mákkal, szezámmaggal, sóval, köménymaggal.
Papírozott sütőlapra tesszük, és előmelegített 180-200 C°-os sütőben, vastagságtól függően 15-20 percig sütjük.