Fánk

Fánk

Óra ikon 120 perc
Kanál ikon haladó

Hozzávalók 4 főre

  • 200 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 0, 5 db citrom (reszelt héj)
  • olaj (ütéshez)
  • 2 dl tej
  • 1, 5 db Gyermelyi tojás sárgája
  • 40 g cukor
  • Gyermelyi búzafinomliszt (deszka lisztezéséhez)
  • só (csipet)
  • 10 g élesztő
  • lekvár (tálaláshoz)

Elkészítés

Az élesztőt egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd hozzáadunk 0,25 dl langyos tejet, és kevés lisztet szórunk rá. Langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, cukrot, csipet sót, 1,5 db tojássárgáját, reszelt citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, azt is beleöntjük a tálba, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, megszórjuk a tetejét liszttel, tiszta ronggyal letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átdolgozzuk, és 1 cm vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, letakarva 20 percig kelesztjük. A tészták közepét újjal benyomjuk, és nem túlságosan forró olajba tesszük. Fedő alatt sütjük először, majd fordítjuk, de akkor már nem takarjuk le. Amikor szép aranysárga, kivesszük az olajból, szalvétán leszárítjuk.

Megszórjuk porcukorral, és lekvárral tálaljuk.