Stollen

Kezdőlap / Receptek / Stollen

Stollen

Óra ikon 90 perc
Kanál ikon haladó

Hozzávalók 4 főre

  • 250 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 25 g mandula (darált)
  • 0, 5 db citrom (reszelt héj)
  • 40 g mazsola
  • 40 g aszalt barack
  • 40 g aszalt szilva
  • 40 g kandírozott narancshéj
  • 125 g túró
  • 90 g vaj
  • 25 g vaj
  • 1 db Gyermelyi tojás
  • 80 g porcukor
  • só (csipet)
  • 0, 5 csomag vaníliás cukor
  • 0, 5 csomag sütőpor

Elkészítés

A tésztához áttörjük a túrót. A 90g vajat habosra keverjük az 50g porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, a túrót, és jól kikeverjük. Beleszórjuk a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, sót, darált mandulát, és jól összedolgozzuk kézzel. Félretesszük. Apróra összevágjuk az aszalt gyümölcsöket, és a tésztába keverjük. Kézzel vastag, 20-25 cm-es cipót formázunk. Kéz éllel a tésztát hosszában a harmadánál erőteljesen benyomjuk. Papírozott sütőlapra tesszük. Előmelegített 170 C°-os sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Sütőből kivéve a kalácsot beitatjuk az olvasztott vajjal, és alaposan megszórjuk porcukorral. Ha kihűlt, szeleteljük.