Stollen
Hozzávalók 4 főre
- 250 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 25 g mandula (darált)
- 0, 5 db citrom (reszelt héj)
- 40 g mazsola
- 40 g aszalt barack
- 40 g aszalt szilva
- 40 g kandírozott narancshéj
- 125 g túró
- 90 g vaj
- 25 g vaj
- 1 db Gyermelyi tojás
- 80 g porcukor
- só (csipet)
- 0, 5 csomag vaníliás cukor
- 0, 5 csomag sütőpor
Elkészítés
A tésztához áttörjük a túrót. A 90g vajat habosra keverjük az 50g porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, a túrót, és jól kikeverjük. Beleszórjuk a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, sót, darált mandulát, és jól összedolgozzuk kézzel. Félretesszük. Apróra összevágjuk az aszalt gyümölcsöket, és a tésztába keverjük. Kézzel vastag, 20-25 cm-es cipót formázunk. Kéz éllel a tésztát hosszában a harmadánál erőteljesen benyomjuk. Papírozott sütőlapra tesszük. Előmelegített 170 C°-os sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Sütőből kivéve a kalácsot beitatjuk az olvasztott vajjal, és alaposan megszórjuk porcukorral. Ha kihűlt, szeleteljük.