Kacsacomb hagymás meggyel, sült tésztafánkkal
Hozzávalók 4 főre
- 200 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 4 db kacsacomb
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db alma
- 300 g magozott meggy
- 1 fej lilahagyma
- 1 evőkanál zsír
- 1, 6 dl tej
- 40 g barnacukor
- 2 db Gyermelyi tojás
- 1 db csili
- só, őrölt bors
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- 2 dl vörösbor
- 1 kiskanál reszelt gyömbér
Elkészítés
A kacsacombokat megtisztítjuk, megmossuk, és leszárítjuk. Besózzuk, és félretesszük 1 órára. A hagymát, almát, fokhagymát megtisztítjuk, összevágjuk, és beletesszük egy akkora hőálló edénybe, amibe épp elférnek a combok, és van teteje. A zöldségágyra rátesszük a húst, megkenjük zsírral, és kevés vizet öntünk alá. Lefedve 160 C°-on sütjük, míg majdnem teljesen puha nem lesz. Akkor levesszük a fedőt, és 200-200 C°-ra tekerjük a sütőt, és ropogósra pirítjuk a combokat. Ameddig sül a hús, elkészítjük a többi hozzávalót. A meggyhez felére beforraljuk a bort. Kisebb edénybe beletesszük az olajat, és megfuttatjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a reszelt fokhagymát. Ráöntjük a beforralt bort, majd hozzáadjuk a cukrot, sót, gyömbért, csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget, kikapart chilit. Összeforraljuk, és végül beleöntjük a meggyet. Nagyon kíméletesen főzzük 40 percig. Ha szükséges, pici vizet tehetünk alá, ha a meggyből nem jön ki elegendő lé. Kevergetjük, és megnyomkodjuk villával, hogy kissé törjön. Amikor jó sűrű, lekváros, levesszük. A tésztafánkhoz csomómentesre keverjük össze az anyagokat. A kikevert masszát 12 egyforma formába töltsük bele. Ha szilikonformát használunk, akkor elég kiolajozni, ha más formát használunk, akkor kiolajozni és kilisztezni is szükséges, mert különben nem jön ki a sült fánk a formából. A formát előmelegített 200 C°-os sütőbe tesszük, és 20-25 percig sütjük. A fánkok legyenek szép barnák, és nagyon roppanós kemények. Amikor a fánkok elkészültek, kivesszük a sütőből. Amint lehet, a formából is kiemeljük, majd pihentetjük 3-4 percig, ez alatt visszapuhulnak.
A sült combokat kivesszük, pihentetjük 5-8 percig, majd tálaljuk a tésztafánkkal, meggyel. Szafttal locsoljuk meg.