Kacsacomb hagymás meggyel, sült tésztafánkkal

Kezdőlap / Receptek / Kacsacomb hagymás meggyel, sült tésztafánkkal

Kacsacomb hagymás meggyel, sült tésztafánkkal

Óra ikon 120 perc
Kanál ikon haladó

Hozzávalók 4 főre

  • 200 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 4 db kacsacomb
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db alma
  • 300 g magozott meggy
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 1, 6 dl tej
  • 40 g barnacukor
  • 2 db Gyermelyi tojás
  • 1 db csili
  • só, őrölt bors
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 db csillagánizs
  • 2 dl vörösbor
  • 1 kiskanál reszelt gyömbér

Elkészítés

A kacsacombokat megtisztítjuk, megmossuk, és leszárítjuk. Besózzuk, és félretesszük 1 órára. A hagymát, almát, fokhagymát megtisztítjuk, összevágjuk, és beletesszük egy akkora hőálló edénybe, amibe épp elférnek a combok, és van teteje. A zöldségágyra rátesszük a húst, megkenjük zsírral, és kevés vizet öntünk alá. Lefedve 160 C°-on sütjük, míg majdnem teljesen puha nem lesz. Akkor levesszük a fedőt, és 200-200 C°-ra tekerjük a sütőt, és ropogósra pirítjuk a combokat. Ameddig sül a hús, elkészítjük a többi hozzávalót. A meggyhez felére beforraljuk a bort. Kisebb edénybe beletesszük az olajat, és megfuttatjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a reszelt fokhagymát. Ráöntjük a beforralt bort, majd hozzáadjuk a cukrot, sót, gyömbért, csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget, kikapart chilit. Összeforraljuk, és végül beleöntjük a meggyet. Nagyon kíméletesen főzzük 40 percig. Ha szükséges, pici vizet tehetünk alá, ha a meggyből nem jön ki elegendő lé. Kevergetjük, és megnyomkodjuk villával, hogy kissé törjön. Amikor jó sűrű, lekváros, levesszük. A tésztafánkhoz csomómentesre keverjük össze az anyagokat. A kikevert masszát 12 egyforma formába töltsük bele. Ha szilikonformát használunk, akkor elég kiolajozni, ha más formát használunk, akkor kiolajozni és kilisztezni is szükséges, mert különben nem jön ki a sült fánk a formából. A formát előmelegített 200 C°-os sütőbe tesszük, és 20-25 percig sütjük. A fánkok legyenek szép barnák, és nagyon roppanós kemények. Amikor a fánkok elkészültek, kivesszük a sütőből. Amint lehet, a formából is kiemeljük, majd pihentetjük 3-4 percig, ez alatt visszapuhulnak.

A sült combokat kivesszük, pihentetjük 5-8 percig, majd tálaljuk a tésztafánkkal, meggyel. Szafttal locsoljuk meg.