Pizza
Hozzávalók 4 főre
- 400 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 12 szelet szárított sonka (szelet)
- 4 szál zöldhagyma
- rukkola
- 3 evőkanál olaj
- 150 g sajt
- 1 kiskanál cukor
- bazsalikom
- 1 teáskanál só
- őrölt bors
- 10 g élesztő
- 2, 5 dl víz
- 400 g hámozott paradicsom
Elkészítés
Az élesztőt elkeverjük a cukorral, majd ráöntünk 0,5 dl langyos vizet, és 1 tk lisztet. Félretesszük, hogy felfusson. A lisztet átszitáljuk, beletesszük a felfutott élesztőt, olajat, langyos vizet, sót. A tésztát nagyon kidolgozzuk, majd lisztezzük, és letakarva langyos helyen (vagy hűtőben hosszan) a duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A paradicsomkockákat összefőzzük sóval, borssal, majd tűzről levéve beletesszük a karikára vágott zöldhagymát és kevés friss bazsalikomot. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 4 részre osztjuk, és kis cipókat formázunk. Pihentetjük 5 percig, majd vékony lapokra nyújtjuk. (El lehet készíteni egyben is, akkor nem kell adagolni, hanem egyetlen vékony lapot kell nyújtani, ami befér a sütőhöz méretezett tepsibe.) A tésztalapokat lemezre tesszük, vagy pizzasütő formába, kelesztjük 10 percig. Megkenjük a paradicsommal, rátépkedjük a sonkát, friss bazsalikomot, és szeletelt pepperonit. Tetejére szeletelt sajtot teszünk. Előmelegített, legmagasabb fokozatú sütőbe tesszük, ha van légkeverés funkció, azt is használjuk. Akkor jó, ha 5 perc alatt megsül a tészta.
Kivéve rátesszük a friss rukkolát, meglocsoljuk olívaolajjal, és tálaljuk.