Húsos táska
Hozzávalók 4 főre
- 250 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 200 g főtt vagy párolt hús
- olaj (sütéshez)
- 60 g vaj
- 2 db Gyermelyi tojás sárgája
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 csipet só
- őrölt bors
- 1 kiskanál sütőpor
Elkészítés
A lisztet összemorzsoljuk vajjal, sütőporral. Hozzáadjuk a sót, tojássárgáját, és annyi hideg vizet, hogy tésztát tudjunk gyúrni. Letakarva hűtőben pihentetjük 30-40 percig. A töltelékhez tetszőlegesen használhatunk sültet, pörköltet vagy főtt húst. Finomra ledaráljuk, és ha szükséges, sóval, borssal fűszerezzük, belekeverjük a petrezselymet. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, majd 10-12 cm átmérőjűre kiszúrjuk. A visszamaradt leeső tésztát újra gyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk. Lekenjük felvert fehérjével a lapokat. Közepére teszünk a hústöltelékből. A tésztát félbehajtjuk, szélét villával lenyomkodjuk. Bő olajban aranyszínűre sütjük, majd papíron lecsepegtetjük.
Hidegen, melegen tálalhatjuk, tetszőlegesen salátával, mártásokkal.