Tésztában sült, főtt füstölt hús
Hozzávalók 4 főre
- 250 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 600 g főtt, füstölt tarja
- 2 szál zöldhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0, 5 dl tej
- 1 kiskanál tej
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 teáskanál só
- 10 g élesztő
Elkészítés
Az élesztőt elkeverjük a cukorral, majd beletesszük a langyos tejet és 1 tk lisztet. Félretesszük, hogy felfusson. A lisztet átszitáljuk, beletesszük a felfutott élesztőt, olajat, 1 dl langyos vizet, sót. A tésztát nagyon kidolgozzuk, majd lisztezzük, és letakarva langyos helyen vagy hűtőben hosszan duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A hagymát összevágjuk, és megfuttatjuk az olajon. A főtt sonkát hosszában kettévágjuk, és megformázzuk. A leeső részeket aprítógépbe tesszük, és pürét készítünk belőle. Összekeverjük a hagymával, petrezselyemmel, borssal. Amikor megkelt a tészta, átdolgozzuk, és lisztezett deszkára borítjuk. Kinyújtjuk 0,5 cm vastagra és 20 cm szélesre. A tészta hossza a sonkától függ. A tésztát a sonka méretének megfelelően vékonyan megkenjük a sonkakrémmel, majd rátesszük a sonkát, és a krémmel körben megkenjük. Beburkoljuk a tésztával, és lekenjük felvert tojással. Pihentetjük 15 percig, majd sütőlemezre tesszük, és előmelegített 180 C°-os sütőbe tesszük, pirosra sütjük.
Sütőből kivéve tálaljuk. Tehetünk mellé salátákat, és ízlés szerint reszelt tormát.