Házi cibatta
Hozzávalók 4 főre
- 850 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 kiskanál só
- 22 g friss élesztő
- 550 ml langyos víz
Elkészítés
Az előtésztához elsőként kikeverjük a 7 g élesztőt 50 ml langyos vízzel, majd hozzáadunk 350g lisztet és 200ml vizet. Összegyúrjuk tésztának, és letakarva 12-16 órát pihentetjük. Amikor letelt az idő, elkezdjük készíteni a tésztát. A 15g élesztőt kikeverjük 50ml vízzel, majd 200ml vízzel együtt az előtésztához adjuk. Alaposan összekeverjük. Keverőtálba szórjuk az 500g lisztet, sót, hozzáadjuk az olajat, és végül a vízzel kikevert előtésztát. Alaposan kidolgozzuk, ha lehet, géppel, 10 percig. A tészta nagyon lágy, de ettől nem szabad megijedni. A tésztát körbelisztezzük, és letakarva 2 órát pihentetjük. Pihentetés után kidolgozzuk, lisztezett deszkára kiszedjük, kissé kihúzzuk, és mint a levélpapírt, háromrét hajtjuk. Lisztezzük, és 20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet 3-4 alkalommal végezzük el úgy, hogy az előző hajtáshoz képest 90 fokkal fordítsuk el a tésztát. Az utolsó pihentetés után 3 részre vágjuk a tésztát, lisztezett kézzel, lisztezett felületen 35 cm-es rudakat formázunk a lágy tésztából.
Papírozott sütőlemezre tesszük, és 20 percig pihentetjük. Előmelegített 230 C°-os sütőben 30-40 percig sütjük. Sütés után rácsra tesszük, pihentetjük, majd szeleteljük.