Mazsolás kalács

Kezdőlap / Receptek / Mazsolás kalács

Mazsolás kalács

Óra ikon 90 perc
Kanál ikon haladó

Hozzávalók 4 főre

  • 250 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 30 g mazsola
  • 0, 5 db citrom (reszelt héj)
  • 1, 5 dl tej
  • 50 g vaj
  • 2 db Gyermelyi tojás sárgája
  • 50 g cukor
  • 1 kiskanál só
  • 10 g élesztő
  • 0, 5 db vaníliarúd

Elkészítés

Az élesztőt egy kanál cukorral elkeverjük, adunk hozzá fél dl langyos tejet és fél kanál lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, cukrot, sót, tojássárgáját, olvasztott vajat, vaníliát, citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. A felfutott élesztőt is a tálba öntjük. A maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, míg kb. a duplájára nem nő. Amikor megkelt, átdolgozzuk a mazsola hozzáadásával együtt. Kivesszük lisztezett deszkára, pihentetjük 10 percet. Majd egy kisebb kenyérsütő formát kivajazunk, lisztezünk, és beletesszük a tésztát. Kelesztjük a tésztát 20 percig, ezt követően lekenjük tojással. A kalácsot 180 C°-os előmelegített sütőben sütjük, mérettől függően 30-40 percig.

Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral, és szeletelve tálaljuk.