Kalács koszorú

Hozzávalók 4 főre
- 500 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 1 db citrom
- 100 g vaj
- 2, 5 dl tej
- 100 g cukor
- 4 db Gyermelyi tojás sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- só
- 20 g élesztő
Elkészítés
Az élesztőt egy kanál cukorral elkeverjük, adunk hozzá fél dl langyos tejet és fél kanál lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, cukrot, sót, tojássárgáját, puha vajat, vaníliát, citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. A felfutott élesztőt is a tálba öntjük a maradék langyos tej hozzáadásával, és tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, míg kb. a duplájára nem nő. Amikor megkelt, átdolgozzuk, és ismét kelesztjük letakarva. Ha ismét megkelt, az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük lisztezett deszkára. Három részre adagoljuk, a darabokból hosszú rudat formálunk. A három rudat összefonjuk és a végét összenyomva koszorúnak hajtjuk. Sütőlapra tesszük, közepére, a lyukba olajjal megkent vastag falú poharat helyezünk. Pihentetjük a tésztát 20 percig, majd lekenjük tojással. Megszórjuk szeletelt mandulával. A kalácsot 180 C°-os előmelegített sütőben sütjük 40-50 percig.
Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral, és szeletelve tálaljuk. Tetszés szerint lekvárt, öntetet, tejszínhabot adhatunk hozzá.