Parajos túrós táskák
Hozzávalók 4 főre
- 250 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 300 g parajlevél
- 250 g vaj (hideg)
- 100 g vaj
- 300 g túró
- só (nagy csipet)
- őrölt bors
- 12 ml hideg víz
Elkészítés
A tésztához összemorzsoljuk a 250 g hideg vajat, a sót és a lisztet. Amikor a vajat borsónyi darabokra eloszlattuk, apránként hozzáadjuk a vizet, míg fel nem veszi, de ne dolgozzuk ki! Folpackkal letakarva 20 percig pihentetjük hűtőben. Lisztezett deszkán 20×30 cm-es lapra nyújtjuk, és 3 részre hajtjuk, mint a levélpapírt. Elfordítjuk 90 fokot és ismét kinyújtjuk, hajtjuk. Letakarva 30 percig pihentetjük hűtőben. Ezt a folyamatot még 2 alkalommal megismételjük. Míg a tésztát pihentetjük, elkészítjük a tölteléket. A megtisztított, megmosott parajleveleket forrásban lévő vízbe tesszük, és amikor összeesett, levesszük, leszűrjük és kinyomkodjuk, majd gorombára összevágjuk. A 100g vajat megolvasztjuk, és rátesszük a zúzott fokhagymát, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a parajleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd levéve a tűzről belekeverjük a túrót. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, lekenjük tojással, és 25 db kockára vágjuk. A tészták közepére teszünk tölteléket, majd a tészta sarkait összecsípjük.
A tetejüket megkenjük tojással, előmelegített 200 C°-os sütőben 15-20 percig sütjük. Sütőből kivéve pihentetjük.