Aranygaluska öntettel

Kezdőlap / Receptek / Aranygaluska öntettel

Aranygaluska öntettel

Óra ikon 200 perc
Kanál ikon haladó

Hozzávalók 4 főre

  • 2 db Gyermelyi tojás
  • 0, 5 db citrom (reszelt héja)
  • 50 g (darált) dió
  • 30 g vaj
  • 1, 5 dl tej
  • 40 g margarin
  • Gyermelyi Búzafinomliszt
  • 25 g cukor
  • 40 g cukor
  • 10 g élesztő
  • (csipet) só

Elkészítés

Az élesztőt 1 teáskanál cukorral elkeverjük, majd hozzáadunk 0,25 dl langyos tejet, és kevés lisztet szórunk rá. Langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, 25g cukrot, csipet sót, 1,5 db tojássárgáját, reszelt citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, azt is beleöntjük a tálba, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, megszórjuk a tetejét liszttel, tiszta ronggyal letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átdolgozzuk, és 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk. Megforgatjuk olvasztott vajban, majd cukros dióban, és tepsibe rétegezzük. Kelesztjük 20 percig, majd előmelegített 170 C°-os sütőben megsütjük, vastagságtól függően 40-60 perc alatt.

Vaníliasodóval tálaljuk.