Aranygaluska öntettel
Hozzávalók 4 főre
- 2 db Gyermelyi tojás
- 0, 5 db citrom (reszelt héja)
- 50 g (darált) dió
- 30 g vaj
- 1, 5 dl tej
- 40 g margarin
- Gyermelyi Búzafinomliszt
- 25 g cukor
- 40 g cukor
- 10 g élesztő
- (csipet) só
Elkészítés
Az élesztőt 1 teáskanál cukorral elkeverjük, majd hozzáadunk 0,25 dl langyos tejet, és kevés lisztet szórunk rá. Langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, 25g cukrot, csipet sót, 1,5 db tojássárgáját, reszelt citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, azt is beleöntjük a tálba, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, megszórjuk a tetejét liszttel, tiszta ronggyal letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átdolgozzuk, és 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk. Megforgatjuk olvasztott vajban, majd cukros dióban, és tepsibe rétegezzük. Kelesztjük 20 percig, majd előmelegített 170 C°-os sütőben megsütjük, vastagságtól függően 40-60 perc alatt.
Vaníliasodóval tálaljuk.