Krém karamell
Hozzávalók 4 főre
- 4 db Gyermelyi tojás sárgája
- 1 db Gyermelyi tojás
- 2, 5 dl tej
- 2, 5 dl tejszín
- 80 g barnacukor
- 5 evőkanál cukor
- 1 db vanília rúd
Elkészítés
Az 5 evőkanál cukrot kis lángon karamellizáljuk, majd levesszük, és 4 darab kis hőálló pudingos tálka aljába elosztjuk. A tejet, tejszínt feltesszük melegedni, és beletesszük a kikapart vaníliát a hüvelyével együtt. Amikor összeforrt, levesszük. A tojások sárgáját és az egész tojást kikeverjük a barnacukorral, csipet sóval, majd összekeverjük a még meleg, de nem forró tejjel. Leszűrjük, és elosztjuk a tálkákba. Tepsibe konyharuhát teszünk, ráállítjuk a formákat, és meleg vizet teszünk bele, annyit, hogy a formák feléig érjen. Előmelegített 120 C°-os sütőben 90 percig gőzöljük, míg teljesen remegősre nem szilárdul. Kivétel után hűtjük, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor késsel körbevágjuk, és tányérra borítjuk a kifolyó karamellel együtt. Adhatunk mellé gyümölcsöket, tejszínhabot is.