Tojásos-zöldség lepény
Hozzávalók 4 főre
- 9 db Gyermelyi tojás
- 500 g párolt zöldség (tetszőleges)
- póréhagyma
- 200 g vaj
- 100 g reszelt sajt
- 2 dl tejszín
- 300 g Gyermelyi Búzafinomliszt
- 1 evőkanál petrezselyem
- csipet só
- őrölt fehér bors
Elkészítés
A tésztakészítéssel kezdünk: összemorzsoljuk a 300g lisztet a 200g vajjal és a sóval, majd beleteszünk 1 db tojást, és tésztává gyúrjuk. Amikor kész a tészta, letakarva 1 órára betesszük a hűtőbe pihenni. Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket. Megtisztítjuk, és fél karikára vágjuk a hagymát. Vajon megfuttatjuk a póréhagymát, majd rátesszük a petrezselymet, összeforgatjuk, és beletesszük a darabolt párolt zöldségeket. Megfőzünk 4 db tojást. Ha a zöldségragu már nem forró, beletesszük a cikkekre vágott, megtisztított főtt tojást. A tésztát kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és egy lapos 24-26 cm-es tortaformába tesszük. A széleit jól húzzuk fel, az alját többször szurkáljuk meg. Tegyünk bele sütőpapírt, és arra rizst, babot nehezéknek. Előmelegített 180 C°-os sütőbe tesszük 8-10 percre, majd kivesszük, és kiemeljük a sütőpapírt a nehezékkel együtt. Visszatesszük a sütőbe a formát még 5 percre. Sütőből kivéve beletesszük a párolt, főtt tojásos tölteléket. A maradék tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat kikeverjük tejszínnel vagy tejföllel, és a töltelékre öntjük. Tetejére reszelt sajtot szórunk, és visszatesszük a sütőbe még 30 percre. Amikor megsült, kivesszük, szeleteljük, és tálaljuk.
Hidegen is ízletes. Mártásokat, salátát is adhatunk mellé.