Bableves gyufatésztával

Kezdőlap / Receptek / Bableves gyufatésztával

Bableves gyufatésztával

Óra ikon 50 perc
Kanál ikon kezdő

Hozzávalók 4 főre

  • 80 g Gyermelyi 8 tojásos gyufametélt
  • 300 g füstölt csülök
  • 200 g tarkabab
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db sárgarépa
  • 50 g zeller
  • 0, 5 dl olaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 db babérlevél
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 10 g fűszerpaprika
  • erős paprika

Elkészítés

A babot beáztatjuk előző este. A csülköt megmossuk, és feltesszük főni a babérlevéllel. Amikor már félig puha a csülök (de az sem baj, ha puhább), beletesszük a lemosott babot. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a köménymagot, és a zúzott fokhagymát. Elkeverjük, és beleöntjük a babhoz. Ha a bab félig puha, beletesszük a tisztított kockázott zöldségeket. Amikor megpuhult a csülök, kivesszük, kicsit várunk, hogy hűljön, és összevágjuk kisebb kockákra, majd félretesszük. A babon pótoljuk az elfőtt vizet, ha szükséges, sózzuk. Erős paprikát tehetünk bele, és rászórjuk a fűszerpaprikát. Amikor megpuhult a bab, beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. Az elkészült levesbe visszatesszük a félretett, összevágott csülökhúst.

Tálaláskor tetejére tejfölt teszünk. A tésztát külön is ki lehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni.