Bableves gyufatésztával
Hozzávalók 4 főre
- 80 g Gyermelyi 8 tojásos gyufametélt
- 300 g füstölt csülök
- 200 g tarkabab
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db fehérrépa
- 1 db sárgarépa
- 50 g zeller
- 0, 5 dl olaj
- 2 dl tejföl
- 2 db babérlevél
- 1 kávéskanál köménymag
- 10 g fűszerpaprika
- só
- erős paprika
Elkészítés
A babot beáztatjuk előző este. A csülköt megmossuk, és feltesszük főni a babérlevéllel. Amikor már félig puha a csülök (de az sem baj, ha puhább), beletesszük a lemosott babot. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a köménymagot, és a zúzott fokhagymát. Elkeverjük, és beleöntjük a babhoz. Ha a bab félig puha, beletesszük a tisztított kockázott zöldségeket. Amikor megpuhult a csülök, kivesszük, kicsit várunk, hogy hűljön, és összevágjuk kisebb kockákra, majd félretesszük. A babon pótoljuk az elfőtt vizet, ha szükséges, sózzuk. Erős paprikát tehetünk bele, és rászórjuk a fűszerpaprikát. Amikor megpuhult a bab, beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. Az elkészült levesbe visszatesszük a félretett, összevágott csülökhúst.
Tálaláskor tetejére tejfölt teszünk. A tésztát külön is ki lehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni.