Húsos rakott rövidmetélt
Hozzávalók 4 főre
- 400 g Gyermelyi 4 tojásos rövidmetélt
- 300 g darált hús
- 1 fej hagyma
- 200 g paradicsom
- 0, 5 dl olaj
- 80 g vaj
- 2 dl tej
- 70 g reszelt sajt
- 40 g liszt
- só, őrölt bors
- morzsolt oregánó
Elkészítés
A paradicsomokat lobogó forró vízbe tesszük 8-10 másodpercre, majd kivesszük, és hideg vízben lehűtjük. Így a bőre könnyen eltávolítható. Ha megtisztítottuk, kettévágjuk, a magjait kikaparjuk, majd kis kockákra összevágjuk. A finomra vágott, megtisztított hagymát olajon megfuttatjuk, rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az oregánóval. Kevés vizet öntünk alá, és letakarva pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amikor a hús puha, rátesszük a paradicsomdarabokat, és 4-5 percig összepároljuk, majd levesszük a tűzről. A vajjal, liszttel és forró tejjel sűrű mártást készítünk. Sózzuk, borsozzuk. Kivajazott tepsibe tesszük a kifőtt, leszűrt tészta harmadát, megkenjük a mártással, majd rátesszük a hús felét. Arra tészta, mártás, ismét hús, majd tészta és befedjük mártással. Megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben megsütjük. A mártáshoz olajon megfuttatjuk a gorombára vágott rozmaringot, rátesszük az 1 dl paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Összeforraljuk, majd hozzáadjuk a 200 g paradicsomkockát.
Kiforraljuk, és az elkészült, felvágott rakott tészta mellé tálaljuk.