Madártej

Kezdőlap / Receptek / Madártej

Madártej

Óra ikon 60 perc
Kanál ikon kezdő

Hozzávalók 4 főre

  • 6 db Gyermelyi tojás sárgája
  • 2 db Gyermelyi tojás fehérje
  • 80 g barnacukor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db vanília rúd
  • csipet só

Elkészítés

A tejet feltesszük melegedni, beletesszük a kikapart vaníliát és a hüvelyét is. Amikor összeforrt, levesszük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, csipet sóval, majd összekeverjük a még meleg, de nem forró tejjel. Leszűrjük egy fém tálba. Vizet teszünk fel melegedni egy olyan lábosba, aminek a tetejére rá tudjuk tenni a fém keverőtálat. A vízgőz felett folyamatosan kevergetjük a tojásos tejet, míg 82 fokos nem lesz, ügyelve, hogy a víz ne forrjon a tálka alatt. Ha nem mérjük a hőfokot, akkor ujjunkkal teszteljük, és amikor már nagyon melegnek érezzük, levesszük, és hűtjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd kanállal kis galuskákat formálunk, és tányérra tesszük. Mikrohullámú sütőben 1 perc alatt elkészítjük. Mikor keményre főtt, kivesszük.

Tálaláskor a madártej tetejére rakjuk, megszórjuk pirított mandulával vagy csokoládéforgáccsal.