Madártej
Hozzávalók 4 főre
- 6 db Gyermelyi tojás sárgája
- 2 db Gyermelyi tojás fehérje
- 80 g barnacukor
- 2 evőkanál cukor
- 1 db vanília rúd
- csipet só
Elkészítés
A tejet feltesszük melegedni, beletesszük a kikapart vaníliát és a hüvelyét is. Amikor összeforrt, levesszük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, csipet sóval, majd összekeverjük a még meleg, de nem forró tejjel. Leszűrjük egy fém tálba. Vizet teszünk fel melegedni egy olyan lábosba, aminek a tetejére rá tudjuk tenni a fém keverőtálat. A vízgőz felett folyamatosan kevergetjük a tojásos tejet, míg 82 fokos nem lesz, ügyelve, hogy a víz ne forrjon a tálka alatt. Ha nem mérjük a hőfokot, akkor ujjunkkal teszteljük, és amikor már nagyon melegnek érezzük, levesszük, és hűtjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd kanállal kis galuskákat formálunk, és tányérra tesszük. Mikrohullámú sütőben 1 perc alatt elkészítjük. Mikor keményre főtt, kivesszük.
Tálaláskor a madártej tetejére rakjuk, megszórjuk pirított mandulával vagy csokoládéforgáccsal.