Marhahús hagymákkal, sült paprikával
Hozzávalók 4 főre
- 400 g Gyermelyi 4 tojásos orsó
- 800 g marhahús
- 1 fej lilahagyma
- 1 fej hagyma
- 3 szál zöldhagyma
- 5 fej salotta hagyma
- 2 db kápia paprika
- 0, 5 dl olaj
- 100 g vaj
- 1 csokor petrezselyem
- só, őrölt bors
- 2 db babérlevél
- 1 dl vörösbor
Elkészítés
Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A paprikát feketére sütjük láng felett, majd a bőrét lekaparjuk, magjait eltávolítjuk. Megtisztítjuk a húst, és 24 darabra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk, és az olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a húst. Fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, rátesszük a babérlevelet, és letakarva kíméletesen, saját levében pároljuk. Amikor szükséges és a hús még nem puha, pici vizet teszünk alá. Közben a megtisztított lilahagymát vékony cikkekre, a salotta hagymát félbe, vagy negyedbe vágjuk. A hagymákat kis hőálló tálba tesszük, rátesszük a vajat, és előmelegített 120oC-os sütőbe tesszük 60-80 percre, míg a hagyma meg nem puhul. Amikor a hús roppanósan puha lesz, ráöntjük a bort, és készre pároljuk. A végén beletesszük a nagyobb darabokra vágott zöldhagymát, az összevágott sült paprikát, és a lecsepegtetett puha hagymákat. Összepároljuk 2-3 percig, megszórjuk a petrezselyemmel, és levesszük.
A tésztát sós forró vízben 8 perc alatt kifőzzük, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük. Végül a hagymákról leszűrt vaj egy részén átforgatjuk, és a raguval tálaljuk.